Hlavní obsah

Pákistánská tajná služba je napojena na teroristy, tvrdí Američané

Washington

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford je přesvědčen, že vedení hlavní pákistánské výzvědné služby ISI je napojeno na teroristické skupiny. Podle agentury Reuters to v úterý Dunford řekl během slyšení v Senátu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford při slyšení v Senátu USA

Článek

Američtí činitelé jsou již delší dobu nespokojeni s tím, co označují za neochotu Pákistánu aktivně postupovat proti militantním islamistickým skupinám působícím v Afghánistánu, jako je například hnutí Tálibán nebo síť Hakkání.

„Podle mě je zcela jasné, že ISI má kontakty s teroristickými skupinami,” prohlásil generál Dunford během slyšení v branném výboru horní komory Kongresu.

Poslední šance

V této souvislosti se vyjádřil i ministr obrany James Mattis. Spojené státy se podle něj „ještě jednou” pokusí v Afghánistánu spolupracovat s Pákistánem, než se prezident Donald Trump rozhodne pro některou z možností, které zasáhnou podporu, jež Islámábád údajně poskytuje militantním skupinám.

„Musíme ještě jednou zkusit, aby tato strategie s nimi fungovala… A pokud naše nejlepší snaha selže, prezident je připraven podniknout jakékoli nezbytné kroky,” prohlásil podle Reuters Mattis v branném výboru druhé komory Kongresu, Sněmovny reprezentantů.

Na dotaz členů výboru, zda mezi možnostmi, které zvažuje prezident, je i zrušení statusu Pákistánu jako hlavního spojence USA mezi nečlenskými státy NATO, ministr odpověděl: „Tím jsem si jist.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám