Hlavní obsah

Katar obnovuje plné diplomatické styky s Íránem

Dauhá
Aktualizováno

Katar od čtvrtka obnovuje plné diplomatické styky s Íránem. Podle agentury AP to oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Do Teheránu se tak vrací velvyslanec, kterého Katar stáhl loni v reakci na spor Íránu se Saúdskou Arábií.

Foto: Naseem Zeitoon, Reuters

Katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdalrahmám Sání

Článek

„Katar vyjadřuje své přání ve všech oblastech posílit bilaterální vztahy s Íránskou islámskou republikou,“ uvedlo katarské ministerstvo zahraničí v prohlášení. I přes odvolání katarského velvyslance ale udržovaly Írán a Katar čilé obchodní vztahy, obě země navíc sdílejí velká mořská naleziště plynu.

Katar, který loni jednal solidárně s Rijádem, je nyní sám terčem diplomatické roztržky se Saúdskou Arábií a jejími spojenci. Dauhá totiž čelí obviněním z údajné podpory terorismu, což ale Katar odmítá. Spor s Teheránem se týkal popravy šíitského duchovního v Saúdské Arábii a následného útoku íránských demonstrantů na saúdskoarabskou ambasádu v íránské metropoli.

Reklama

Související články

Egypt zruší Kataru bezvízový styk

Egypt zruší bezvízový styk s Katarem. Opatření bude až na výjimky platit pro všechny katarské občany, kteří navštíví Egypt. S odkazem na pondělní prohlášení...

Výběr článků

Načítám