Hlavní obsah

Hamás by měl zůstat na seznamu teroristických organizací, rozhodl soud EU

Lucemburk

Soudní dvůr Evropské unie ve středu rozhodl, že palestinské hnutí Hamás by mělo zůstat na unijním seznamu teroristických organizací. Případ proto vrátil nižší instanci soudu EU, která v prosinci 2014 rozhodla o vyřazení Hamásu ze seznamu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu na pohřbu velitele Mázina Fukahy

Článek

Nižší instance soudu EU se rozhodla škrtnout Hamás ze seznamu teroristických organizací na základě formálních nedostatků někdejšího rozhodnutí EU, podle něhož bylo hnutí na soupis v roce 2003 zapsáno. Nestalo se tak totiž na základě zhodnocení činů Hamásu, ale na základě informací z médií, internetu, ale i od USA a Izraele, což soud nepovažoval za dostatečné. [celá zpráva]

Proti rozhodnutí se však v lednu 2015 odvolaly členské země EU. [celá zpráva]

Následně v září loňského roku generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová uvedla, že Hamás měl být opravdu odstraněn ze seznamu teroristických organizací, jelikož vlády osmadvacítky neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se podílí na teroristických útocích.

LTTE mimo seznam

Ačkoliv rozhodnutí Sharpstonové závazné nebylo, není příliš obvyklé, aby se soudní dvůr jejími doporučeními neřídil.

Izrael vedl s Hamásem, který ovládá palestinské Pásmo Gazy, několik ozbrojených konfliktů. Poslední trval před dvěma lety 50 dní. O život při něm podle palestinských úřadů přišlo více než 2100 Palestinců, většinou civilistů. Na izraelské straně zahynulo 67 vojáků a šest civilistů.

Naopak separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) působící na Srí Lance by měla podle soudu zůstat vyňata ze seznamu. Důvod jejího vyjmutí byl stejný jako u Hamásu, jen zdroje informací pocházely kromě médií ze Srí lanky. Organizace byla v roce 2009 poražena srílanskou armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám