Hlavní obsah

EU chce vrátit Hamás na seznam teroristů

Brusel

Evropská unie se odvolá proti rozhodnutí Soudního dvora EU, který v prosinci vyřadil palestinské hnutí Hamás ze seznamu teroristických organizací. V pondělí to prohlásila šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Šéfka diplomatické služby EU Federica Mogheriniová

Článek

K vyřazení ze seznamu došlo pouze kvůli formálním nedostatkům v rozhodnutí EU z roku 2003, která podle soudu jednala spíše na základě informací z médií a poznatků od USA a Izraele než na základě vlastního hodnocení. Samotný soud ovšem upozornil, že jeho verdikt neznamená „změnu v hodnocení Hamásu jako teroristické organizace“.

EU podle Mogheriniové některé nálezy soudu zpochybňuje. Odvoláním si zajistila odklad důsledků prosincového verdiktu, takže na uvolnění zmrazených účtů Hamásu do skončení odvolacího řízení nedojde.

Související témata

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinci v Gaze slaví podepsání dohody mezi Fatahem a Hamásem

Evropské instituce podle Mogheriniové také „pečlivě studují" další možné kroky, aby bylo v budoucnu možné vyhnout se případnému zneplatnění unijních opatření namířených proti terorismu. ”Boj s terorismem je pro EU prioritou. EU je proto odhodlána zastavovat jeho financování," uvedla podle ČTK s tím, že sankce jsou významným nástrojem tohoto snažení.

Reklama

Výběr článků

Načítám