Hlavní obsah

Irácká armáda odplácí džihádistům z Islámského státu, mučí je a zabíjí

– Bagdád

Irácká vláda vyšetřuje větší počet podezření na válečné zločiny v Mosulu. Na svědomí je mají mít iráčtí vojáci mučící a vraždící zajaté příslušníky Islámského státu. Na videu, které se nově objevilo na internetu, odvádějí vojáci zajatce na vyvýšené místo a shazují je z několikametrové výšky. Po dopadu do zajatců střílí. Podobné krutosti jsou z posledních dnů hlášeny opakovaně.

Foto: IRAQI SECURITY FORCES/via REUTERS, Reuters

Zajatí muži podezřelí z příslušnosti k Islámskému státu v Mosulu

Článek

Spirála násilí roztočená Islámským státem s jeho porážkou v Mosulu neskončila a podobných zvěrstev jako jeho příslušníci se nyní mají dopouštět vládní vojska a spřízněné jednotky.

Dříve se objevovala videa, na nichž příslušníci IS shazují ze střech domů své vězně, často muže obviněné z homosexuality. Na nově zveřejněném videu se obrátily role a z členů IS jsou oběti válečného zločinu.

Irácké ministerstvo vnitra uvedlo, že pokud se prokáže pravost záběrů, budou vojáci, kteří na nich figurují, potrestáni.

Osobně sťal padesát mužů

Podobných případů, kdy vrcholilo dobývání Mosulu, je však hlášeno víc. „V posledních týdnech bitvy o západní Mosul charakterizovaly chování ozbrojených sil pocit momentálního triumfu, touha skončit bitvu co nejrychleji a zhroucení dodržování válečného práva,“ řekla BBC zástupkyně lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Belkis Willeová. Dodala, že gratulace, které z Bagdádu zněly na adresu postupujících vojáků, v nich pocity beztrestnosti posilovaly.

HRW už koncem června zveřejnila zprávu o hlášených případech mučení a zabíjení neozbrojených mužů a chlapců prchajících z Mosulu. Švédský list Expressen zase před dvěma týdny zveřejnil reportáž, v níž se irácký policista přiznává, že osobně uřezal hlavy 50 členům Islámského státu. Jako důkaz ukazoval fotografie, které si u toho pořídil, a pověsil je na Facebook.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám