Hlavní obsah

Britský voják utopil bojovníka Islámského státu v kaluži

Novinky, jky

Oddíl britských speciálních jednotek SAS se v uplynulých dnech dostal do nezáviděníhodné situace při bojích nedaleko Mosulu na severu Iráku. Vojáky obklíčilo asi 50 bojovníků Islámského státu. Navíc celému oddílu v danou chvíli zbývalo dohromady ani ne deset kulek. Místo pádu do zajetí a jisté smrti se však pokusili zdánlivě o nemožné, napsal britský deník Daily Star.

Foto: ČTK/AFP

Boje v Mosulu přináší mnoho působivých příběhů. O poslední z nich se postaraly britské jednotky SAS. Ilustrační foto z bojů v Mosulu.

Článek

Jednotky SAS se dostaly do nebezpečného obklíčení ve chvíli, kdy se vracely z terénního sběru informací, informoval Daily Star. Britům se podařilo zastřelit několik bojovníků předtím, než se kvůli nedostatku munice dostali do krizové situace. Vojáci nakonec museli bojovat jen pomocí svých nožů, inteligence a brutální síly.

Jeden z Britů dokonce utopil bojovníka na straně teroristů v kaluži. Podle zdrojů britského deníku si byli členové speciálních jednotek jisti, že v bitvě padnou, a tak se rozhodli vyrazit do boje maximální silou, ve snaze zabít co nejvíce bojovníků Islámského státu.

„Oddíl SAS byl uvězněný v korytu řeky. Vojáci si rychle zkontrolovali stav munice a došli k tomu, že mají mezi sebou méně než 10 zbylých kulek. Dobře věděli, že kdyby byli zajati, tak by byli mučeni a popraveni,” uvedl zdroj Daily Staru.

Rozhodli se pro boj

Než aby zemřeli na kolenou, rozhodli se vojáci pro útok na jednotky IS, které se pohybovaly nad nimi, podél koryta řeky. Při útoku křičeli a nadávali. V boji o holý život použili vše, co měli k dispozici.

Zdroj tvrdí, že při zhruba čtyřhodinovém boji přišlo o život 32 bojovníků Islámského stát. Zbylé nepřátelské jednotky prý na konci boje utekly. Navzdory četným zraněním, včetně těch střelných, jednotky SAS ušly osm kilometrů do místa, kde se setkaly s kurdským bojovníkem, který je dovedl zpět na základnu. Vojáci, kteří tento útok přežili bez zranění, se měli vrátit do služby už o dva dny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám