Hlavní obsah

Írán varuje Islámský stát: Pomstíme se vám dalšími raketovými útoky v Sýrii

Teherán

Íránská Revoluční garda v pondělí pohrozila Islámskému státu (IS) opakováním nedělních raketových útoků na jeho pozice v Sýrii, jestliže extremisté podniknou další útok na Írán. Islámský stát podnikl začátkem června dva atentáty v Teheránu, které si vyžádaly 17 mrtvých a pět desítek zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Odpal modernizované íránské rakety středního doletu Fatah 110

Článek

Generál Ramazan Šaríf řekl v pondělí íránské televizi, že „pokud (IS) podnikne specifickou akci, která by porušila naši bezpečnost, rozhodně odpálíme další rakety v posíleném množství“.

Dodal, že v neděli bylo odpáleno šest střel s doletem až 700 kilometrů. Útok označil za „úspěšný“, leč „omezený“.

Foto: Mapy.cz

Střely, které přeletěly přes Irák, údajně dopadly na město Dajr az-Zaur, které drží IS.

Izraelský list Ha´arec k útoku poznamenal, že je to první použití íránských balistických raket středního doletu od íránsko-irácké války, která skončila v roce 1988. V Izraeli akce vyvolala obavy, židovský stát se dlouhodbě obává íránských zbraní.

Odpáleny byly zřejmě rakety Zolfaghar na tuhé pohonné hmoty, které patří do řady Fatah 110. Ty ale Izrael zasáhnout nemohou.

Reklama

Související články

Írán obvinil z teroru v Teheránu Saúdy

Írán obvinil z podílu na teroristických útoků v Teheránu, při nichž zemřelo 12 lidí, Saúdskou Arábii. Ve svém prohlášení to podle agentury Reuters uvedly...

Kamera zachytila útok v teheránském mauzoleu

Agentura AP zveřejnila videozáznam pořízený během přepadení mauzolea v íránském hlavním městě Teheránu, které se ve středu společně s parlamentem stalo terčem...

Výběr článků

Načítám