Hlavní obsah

Islámský stát ztrácí své hlavní město. Povstalci dobyli další čtvrť Rakky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Kurdy vedené Syrské demokratické síly (SDF), jež mají podporu USA, osvobodily druhou čtvrť v syrském městě Rakka, které je hlavním městem samozvaného Islámského státu (IS). Podle agentury AFP to jednotky oznámily v neděli ve svém prohlášení.

Foto: Rodi Said, Reuters

Dým stoupající ze čtvrti Mašlab na jihovýchodě Rakky

Článek

„Hněv Eufratu osvobodil po dvou dnech pokračujících bojů čtvrť Rumáníjá na západní frontě v Rakce,” uvedly Syrské demokratické síly. Při střetech padlo 12 bojovníků IS včetně velitele abú Chattaba Tunísího. Hněv Eufratu je kódové označení ofenzivy za osvobození města Rakka, která začala loni v listopadu.

Foto: ČTK/AP

Zničené mešita v Rakce, podle agentury Amak zasažená při náletu

I podle sdělení exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii mají jednotky SDF pod kontrolou dvě čtvrti: na severozápadě Rumáníju a na východním okraji města čtvrť Mašlab, kterou dobyly ve středu. Příslušníci SDF také pronikli do západního předměstí Sabahíja a do průmyslové zóny na východě města.

Foto: Rodi Said, Reuters

Syrské demokratické síly se přesouvají k Rakce

Jednotky SDF si dlouhé měsíce vytvářely nástupní prostor, když postupně dobývaly okolní vesnice, až se k Rakce přiblížily ze tří stran. Na město udeřily za americké letecké podpory 6. června.

Tisková agentura Amak napojená na Islámský stát uvedla, že město bylo terčem hojných náletů a ostřelování ze strany SDF.

Foto: ČTK/AP

Následky bombardování Rakky

Podle televize Al-Džazíra byly o víkendu proti Rakce nasazeny fosforové granáty.

Dobývání bude těžké 

Boje o Rakku ale budou podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda „dlouhé a obtížné”. Podle expertů mohou trvat několik měsíců. Podle Američany vedené koalice jsou ve městě tři až čtyři tisíce bojovníků IS.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdské bojovnice z ženských jednotek YPJ u Rakky

Milice SDF současně s osvobozováním Rakky vede boje s cíle odříznout džihádisty od klíčové základny severně od Rakky. Kurdy vedené jednotky uvedly, že během noci obnovily útok na Divizi 17, co je bývalá základna syrské armády. Podporovala ji přitom Američany vedená koalice.

Děti v ohrožení

Humanitární organizace tento týden opět upozornily na těžký úděl civilistů. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) boje o Rakku ohrožují na životě více než 40 000 dětí. Fond vyzval všechny strany konfliktu, aby umožnily civilistům bezpečný odchod. Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF) mají nyní lidé ve městě jen dvě možnosti: zůstat a čelit bombardování, nebo se pokusit uprchnout, přičemž ale musí projít minovými poli. IS totiž v přípravě na ofenzivu okolí města hustě zaminoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám