Hlavní obsah

Odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii má Rusko, tvrdí britský ministr obrany

Odpovědnost za smrt civilistů, kteří zemřeli při chemickém útoku ve městě Chán Šajchún, má podle britského ministra obrany Michaela Falona Rusko. Uvedl to list Sunday Times. Rusko jakoukoliv odpovědnost odmítá a popírá i to, že by syrská armáda použila chemické zbraně.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský ministr obrany Michael Fallon

Článek

Moskva nese nepřímou odpovědnost za životy těchto lidí coby nejdůležitější stoupenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada. „V uplynulých letech měli (Rusové) příležitosti zastavit tuto občanskou válku,” uvedl Fallon. Sýrie podle něho potřebuje takovou vládu, v níž Asad nebude hrát žádnou roli. Ministr uznal, že to "není jednoduché, ale není to nemožné".

Šéf britské diplomacie Boris Johnson v sobotu kvůli rostoucímu napětí okolo Sýrie zrušil návštěvu Moskvy původně plánovanou na pondělí.

Lavrov: Asad nepoužil chemické zbraně

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který v sobotu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem, uvedl, že „útok na zemi, jejíž vláda bojuje s terorismem, pouze hraje do karet extrémistům a vytváří další bezpečnostní hrozby v regionu a ve světě”.

Rovněž Tillersonovi podle ministerstva řekl, že tvrzení Západu, podle něhož syrská armáda použila v provincii Idlib 4. dubna chemické zbraně, neodpovídá skutečnosti.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Tillerson by měl dorazit do Moskvy k jednání s ruskými činiteli příští týden, uvedla agentura Reuters. V pátek Tillerson označil reakci Ruska na raketový útok USA proti letecké základně syrského vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada za „zklamání”. Dodal ale, že tím není nijak překvapen.

Rusko akci hodnotí jako porušení mezinárodního práva, Spojené státy jako oprávněnou a zásadní akci. Moskva v reakci na útok pozastavila horkou linku s Pentagonem, díky níž se předcházelo leteckým kolizím nad Sýrií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám