Hlavní obsah

Dva nálety v Sýrii stály život 32 lidí

Nejméně 32 lidí zahynulo při dvou sobotních náletech v Sýrii. Přinejmenším 16 osob bylo zabito při nočním zásahu věznice ve městě Idlíb, stejný počet civilistů pak přišel o život při náletu na sektor ovládaný povstalci u Damašku. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky náletu u Damašku. Ilustrační foto

Článek

Civilisté se stali oběťmi vzdušného úderu na město Hamúríja východně od Damašku, upřesnila SOHR. Při zásahu hlavní ulice tohoto města, které je poslední baštou opozice v okolí Damašku, bylo dalších zhruba pět desítek lidí zraněno, řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Původ bombardovacích letadel se v tomto případě zatím nepodařilo zjistit.

Při dřívějším nočním náletu na město Idlíb, připsaném ruským letadlům, byla zasažena věznice. Mezi mrtvými jsou i dva dozorci. Po zásahu věznice se někteří trestanci pokusili o útěk a dozorci jim v tom bránili střelbou. Podle AFP není proto vyloučeno, že při tom byli zabiti nebo zraněni další lidé.

Idlíb je jednou z nejvýznamnějších bašt rebelů v Sýrii, včetně džihádistických frakcí, které usilují o svržení prezidenta Bašára Asada. Proto je toto město častým terčem bombardování silami syrského režimu i jeho ruského spojence.
Rusko podporuje Asadův režim vzdušnými nálety od září 2015. SOHR uvádí, že jsou její místní aktivisté schopni určit původce vzdušných úderů podle typu strojů, jejich lokalizace a použité munice. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na předměstí Damašku zuří boje

Na východním okraji syrské metropole Damašku v neděli vypukly boje mezi vládními silami a povstaleckými skupinami. Rebelové zahájili útok ve čtvrti Džobár...

Výběr článků

Načítám