Hlavní obsah

Povstalci začali opouštět poslední základnu v syrském Homsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští protivládní povstalci spolu s rodinami začali v sobotu v rámci dohody s vládou opouštět svou poslední základnu ve městě Homsu. Oznámila to syrská státní média, jejichž informaci podle agentury Reuters potvrdil svědek.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Autobusy připravené pro odcházející povstalce v syrském Homsu.

Článek

První dva autobusy s rebely a jejich rodinami odjely ze čtvrti Vaír hned ráno a zamířily do jiných oblastí držených povstalci na severu Sýrie. Podle guvernéra stejnojmenné provincie Homs Talála Barazího bude v sobotu vedle rodinných příslušníků evakuováno 400 až 500 bojovníků.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že v příštích týdnech by mělo metropoli provincie Homsu opustit po skupinách více než 12 000 lidí.

Na počátku povstání proti Asadovu režimu v roce 2011 byl Homs, označovaný za "metropoli revoluce", dějištěm mohutných demonstrací. Po dvou letech tvrdých bojů se armáda v květnu 2014 třetího největšího města země téměř celého opět zmocnila, s výjimkou čvrti Vaír, kterou pak držela v obklíčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám