Hlavní obsah

Jednání o Sýrii vázne, u Damašku útočí letadla

New York/Damašek/Ženeva

Navzdory mírovým rozhovorům, které se vedou ve švýcarské Ženevě, se v Sýrii dál bojuje. Agentura Reuters zveřejnila záběry, které se objevily na sociálních sítích a které zachycují nálety na čtvrtě u Damašku, jež ovládají vzbouřenci. Jednání v Ženevě váznou kvůli odlišnému pohledu na řešení situace. V noci se nepodařilo prosadit ani rezoluci Rady bezpečnosti o uvalení sankcí na režim Bašára Asada kvůli nasazení chemických zbraní. Vetovaly ji Rusko a Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda bombardovala několik čtvrtí DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

Video zachycuje bomby padající na čtvrť Barzá, kterou drží rebelové, a následné exploze.

Syrský režim se snaží oblast dobýt, protože přes ni dostávají zásoby radikálové ze salafistické skupiny Džaíš al-Islám, kteří drží východní Ghútu, oblast sousedící s Barzá. Rusko, Sýrie, Írán a Egypt považují tuto skupinu za teroristickou. [celá zpráva]

Opozice opakovaně obvinila syrskou vládu z porušování příměří. Syrská svobodná armáda (FSA), která je koalicí několika opozičních skupin podporovaných Tureckem, oznámila, že se tyto skupiny střetly v neděli se syrskými vojáky u města Al-Báb v severní Sýrii, i když tam byla jasně stanovena linie dotyku.

U Al-Bábu se Turkům podařilo minulý týdne vytlačit Islámský stát. [celá zpráva]

Vetované sankce

Rusko a Čína v úterý večer v Radě bezpečnosti OSN vetovaly sankce vůči syrskému režimu kvůli použití chemických zbraní v bojích v Sýrii. Moskva tvrdí, že taková rezoluce by ublížila mírovým rozhovorům v Ženevě.

Z 15 členů Rady bezpečnosti pro rezoluci hlasovalo devět států, proti byla kromě Ruska a Číny také Bolívie. Etiopie, Egypt a Kazachstán se hlasování zdržely.

Rezoluce navrhovala sankce vůči 11 syrským představitelům, zejména armádním, a proti deseti organizacím. Zakázat měla také dodávky vrtulníků syrské vládě.

Americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová podle listu The Guardian postup Ruska a Číny kritizovala. „Je to smutný den pro Radu bezpečnosti, kdy členové začali promíjet dalším členským zemím zabíjení vlastních lidí. Svět je rozhodně mnohem nebezpečnější,“ řekla.

Poslední obvinění syrského režimu kvůli použití chemických zbraní vznesla tento měsíc organizace Human Rights Watch (HRW). Podle ní syrská armáda podnikla od 17. listopadu do 13. prosince loňského roku nejméně osm chemických útoků při bojích o Aleppo.

Při shazování sudů s trhavinami a chlórem z vrtulníků zahynulo nejméně devět lidí včetně čtyř dětí, 200 lidí mělo zdravotní problémy. [celá zpráva] Syrská vláda obvinění odmítla a Rusko obvinilo z použití chlóru povstalce. [celá zpráva]

Organizace Lékaři za lidská práva verdikt komentovala slovy: „Ostuda padá na Ruskou federaci, Čínu a všechny ty, kdož umožňují syrské vládě pokusy vyhnout se odpovědnosti za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.“

Váznoucí jednání v Ženevě

Další kolo mírových rozhovorů o Sýrii začalo v Ženevě minulý čtvrtek. Vázne na odlišných postojích jednotlivých stran. Opozice trvá na odstoupení prezidenta Bašára Asada, což je však pro vládu nepřijatelné.

Šéf opoziční delegace Násir Harírí řekl, že opozice má zájem jednat o politickém předání moci a přechodné vládě, ale neustoupí od požadavku na Asadův odchod, uvedla ČTK.

Podle webu Global Research se v Ženevě objevily opět názory, že by se měla rozdělit Sýrie na tři oblasti, jednu spravovanou Kurdy, jednu šíitskou a jednu sunnitskou, i když z přípravných jednání v Astaně jasně vyplynulo, že Sýrie by měla zůstat jednotná, multietnická a nábožensky rozrůzněná.

Názor podporuje i průzkum veřejného mínění provedený v září britskou organizací ORB. Podle něj je proti rozdělení země 70 procent lidí a dvě třetiny si myslí, že Syřané zase mohou žít spolu. Průzkum se uskutečnil ve všech 14 syrských governorátech.

Rusko chce do rozhovorů o Sýrii zapojit i Kurdy, jak řekl na začátku týdne podle agentury RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraniční Michail Bogdanov. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám