Hlavní obsah

Rusko chce zapojit do rozhovorů o Sýrii i Kurdy

Damašek

Rusko chce do rozhovorů o Sýrii zapojit i Kurdy, řekl v pondělí podle agentury RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraniční Michail Bogdanov. Syrská opozice má podle Moskvy pro rozhovory v Ženevě sestavit jednotnou delegaci.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

Zatím není jasné, jak bude na požadavek Ruska k zapojení Kurdů reagovat Damašek a jeho delegace v Ženevě. Rusko je kromě Íránu hlavním spojencem vlády v Damašku.

Kurdové nebyli zapojeni do minulých kol rozhovorů mimo jiné kvůli tomu, že Turecko, které podporuje část opozičních skupin, Kurdy považuje za teroristy. Pro západní státy, které rovněž podporují některé oponenty Damašku, ale Kurdové patří k cenným spojencům v boji proti radikálům.

Boje pokračují

Další kolo rozhovorů o Sýrii začalo v Ženevě pod patronací OSN minulý týden ve čtvrtek, ale ohrozilo je sobotní násilí v Homsu. Při útocích na sídla bezpečnostních sil tam zemřelo přes 40 lidí.

Podle syrské opozice porušila opakovaně příměří vládní vojska. Syrská svobodná armáda (FSA), která je koalicí několika opozičních skupin podporovaných Tureckem, oznámila, že se tyto skupiny střetly v neděli se syrskými vojáky u města Al-Báb v severní Sýrii. Město drželi radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) a Turecko minulý týden uvedlo, že se jeho spojencům podařilo IS z města vytlačit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám