Hlavní obsah

Irácké jednotky vyhnaly z mosulského letiště Islámský stát

– Mosul/Bagdad • Aktualizováno

Irácká armáda ve čtvrtek po čtyřhodinovém boji plně ovládla mosulské letiště a polovinu nedaleké letecké základny Ghazlani, uvedla kurdská agentura Rudaw. Radikálové z Islámského státu (IS) však na postupující jednotky dál střílejí z minometů ve městě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Iráčtí vojáci během postupu k letišti v MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Operace byla zahájena ve čtvrtek ráno. „Naše síly postupují,” citovala ráno agentura Rudaw iráckého generálmajora Nadžima Džabúrího. „Radikálové z IS se stahují do severozápadních čtvrtí Mosulu,“ popsal Džabúrí.

Po ovládnutí mosulského letiště ovládly protiteroristické jednotky irácké federální policie i polovinu letecké základny Ghazlani, kde se vládní síly zmocnily i značného množství zbraní.

Pronikly také do vesnice Tal Rajan a přiblížily se ke čtvrtím Tayaran a Maamun.

Už před polednem oznámil mluvčí protiteroristických sil Sabah Númam, že operace byla úspěšná: „Můžeme potvrdit, že vojensky mosulské letiště padlo a je jen otázka krátkého času, kdy je budeme mít zcela pod kontrolou.”

Podle BBC operace uspěla, protože radikály zaskočil útok na obě místa zároveň.

Džabúrí uvedl, že irácké síly následně plánují využít letiště k útokům na pozice IS. To ale bude složité, protože ranvej je zničená a letiště leží v dostřelu minometů.

Snaha o obsazení letiště a základny je první fází operace, při níž by měla být osvobozena celá západní část Mosulu na pravém břehu Tigridu.

Akce se účastní síly rychlé reakce a protiteroristické jednotky federální policie.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Iráčtí příslušníci protiteroristické jednotky na střeše svého humvee v Abú Sajfu

Šakir Džaudát, velitel federální policie, pod kterou spadají speciální protiteroristické jednotky útočící na Mosul od jihu, dodal, že mají podporu dalších složek irácké armády. „Letecké a dělostřelecké jednotky podporují irácké federální síly v postupu na letiště,” řekl.

Irácké jednotky se přiblížily už v úterý na dva kilometry okraji letiště, když dobyly městečko Abú Saíf. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám