Hlavní obsah

Irácké letectvo zaútočilo na dům, kde měl schůzovat Bagdádí

Bagdád

Irácké letectvo v sobotu bombardovalo dům, kde měl jednat chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí se svými veliteli. V pondělí irácké ministerstvo obrany zveřejnilo seznam jmen třinácti velitelů, které se podařilo zabít, Bagdádí ale mezi nimi není. Jeho osud není znám, uvedl list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Irácká stíhačka F-16 na základně Balad

Článek

„Přímý útok na místo schůze vedl ke smrti 13 velitelů Daíš,“ uvedlo podle AFP velitelství, které použilo pro označení Islámského státu jeho arabský akronym.

Terčem útoku bojových letadel F-16 byl dům u Káimu. Irácké velení se rozhodlo podniknout nálet, když získalo informaci, že se Bagdádí v koloně tří vozidel minulý týden přesunul ze syrské Rakky, kde má IS hlavní stan, do oblasti iráckého pohraničního města Káim v provincii Anbár.

Letectvo se ale nezaměřilo jen na jediný dům, ale bombardovalo celou oblast Akašat, kde se město nachází. Při těchto útocích bylo podle sdělení irácké armády zabito dalších 40 radikálů Islámského státu a 24 sebevražedných atentátníků.

Bagdádí o sobě dal naposledy vědět loni v listopadu. Žádal tehdy bojovníky IS, aby v Mosulu neustupovali. V minulosti se několikrát objevily zprávy o jeho zranění i smrti.

Během celé války proti Islámskému státu se opakovaně objevovaly informace o smrti Bagdádího, ale nikdy se nepotvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám