Hlavní obsah

Zadrženým Čechům v Turecku hrozí až 15 let vězení

Kancelář vrchního žalobce v Şırnak ve středu oznámila, že pro Čechy Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase bude požadovat trest v rozmezí sedmi a půl až patnácti let vězení na základě obvinění, že byli členy ozbrojené teroristické organizace. Pomáhali syrské kurdské milici YPG, kterou podporují v boji proti Islámskému státu i Američané, ale Ankara ji považuje za teroristickou.

Foto: Victims of War Aid

Markéta Všelichová

Článek

Obvinění, která vznesl vrchní žalobce, přijal vrchní trestní soud v Şırnaku.

Provládní list Daily Sabah bez ohledu na presumpci neviny použil spojení „teroristé YPG české národnosti“. V dalším textu je dokonce uvedeno, že chtěli překročit hranici Turecka s Irákem, aby se připojili k separatistům ze zakázané Kurdské strany pracujících (PKK), která už je ve světě považována za teroristickou. List, který lze bez nadsázky označit za Erdoganovu hlásnou troubu, však o tom nepodal žádný důkaz. Doposud žádné takové obvinění nepadlo.

Oba Češi byli zadrženi vloni 13. listopadu při pokusu přejít iráckou hranici. Policie uvedla, že na paměťových kartách měli „písně a pochody opěvující teroristy z YPG a jejich fotografie”.

Žaloba zdůrazňuje, že oba zadržení už dříve několikrát navštívili tábory „teroristů v Turecku“. Zmiňuje, že oba Češi obvinění vznesená proti nim odmítli. Podle listu předstírali, že jsou lidskoprávní aktivisté a že YPG není teroristická organizace, což zdůvodňovali pouze tím, že bojuje proti Islámskému státu.

Oba se hájí tím, že chtěli v oblasti zřídit mobilní nemocnici. Ministerstvo zahraničí nemá informace, podle kterých by jednání obou Čechů bylo trestné podle českého práva. [celá zpráva]

Foto: Victims of War Aid

Miroslav Farkas

Syrské kurdské milice YPG, které jsou vojenským křídlem syrské kurdské strany PYD, považuje za teroristické pouze Turecko. Je přesvědčeno, že PYD je odnoží zakázané Kurdské strany pracujících.

YPG ale dostávají pomoc od Spojených států a spolu s kurdskými milicionáři působí v poli i američtí poradci. V řadách YPG bojuje i několik Britů. Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že YPG nepovažuje za teroristickou organizaci. [celá zpráva]

YPG bylo dlouho jedinou silou schopnou v Sýrii vzdorovat Islámskému státu. Ankara se ale bojí, že posílení pozic syrských Kurdů ztížilo jeho boj s tureckými kurdskými separatisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám