Hlavní obsah

Trump nařídil zásah v Jemenu, zemřeli islamisté a nejspíš i civilisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při nedělním zásahu Spojených států v Jemenu zahynulo 14 islamistů a jeden americký voják. Agentura AFP napsala, že zemřelo zřejmě i několik civilistů. Podle agentury Reuters útok na ústředí Al-Káidy nařídil americký prezident Donald Trump.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Jemenská armáda. Ilustrační foto

Článek

Americké jednotky se při zátahu proti členům Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) zmocnily informací, které pravděpodobně poodhalí plány islamistů na budoucí teroristická spiknutí, uvedlo Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Informace o obětech se podle různých zdrojů rozcházejí. Útok ve středojemenské provincii Bajdá připravil o život tři vůdce Al-Káidy, sdělili jemenští bezpečností činitelé a zástupci místních kmenů. Američané zabili nebo zranili kolem 20 mužů, včetně několika Saúdů, tvrdí jemenský činitel, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Až 16 civilních obětí

Zástupce Al-Káidy řekl, že během "masakru" zemřely i ženy a děti. Až o 16 civilních obětech se zmiňovala i agentura AFP. Reuters původně s odvoláním na lékaře uváděl mezi mrtvými 10 žen a tři děti.

USA považují AQAP za nejnebezpečnější z buněk sítě Al-Káidy. Jemenská odnož má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se i k předloňskému masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo.

S odvoláním na amerického vojenského činitele informovala agentura Reuters, že zásah proti ústředí Al-Káidy nařídil prezident Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám