Hlavní obsah

Asad cítí po ovládnutí Aleppa vítězství na dosah, je ale ochoten jednat

Damašek

Syrská armáda je po ovládnutí Aleppa na cestě k vítězství, řekl francouzským médiím syrský prezident Bašár Asad. V prvním rozhovoru poskytnutém po obsazení města také uvedl, že je syrská vláda připravena při blížících se mírových rozhovorech jednat o čemkoli.

Foto: SANA, Reuters

Bašár Asad při rozhovoru

Článek

„Nepovažujeme to (ovládnutí Aleppa) za vítězství, protože vítězstvím bude, až eliminujeme všechny teroristy,“ citovala Asada francouzská pobočka televize RTL.

Podle něj bylo ovládnutí města kritickým okamžikem. „Protože nyní jsme na cestě k vítězství,“ dodal.

Připustil, že bombardování se na městě podepsalo a vyžádalo si životy mnoha lidí. „Každá válka je špatná. Ale musíte přistoupit k osvobozování a toto je někdy cena. Nakonec jsou lidi osvobozeni od teroristů,“ přinesla Asadova slova rozhlasová stanice France Info.

Syrský prezident dodal, že je rozhodnutý osvobodit od teroristů „každý centimetr čtvereční území” Sýrie. „Jsme oprávněni osvobodit jakékoli území, které kontrolují teroristé, ať už si říkají jakkoli. Ať se nazývají Islámský stát, An-Nusra, ať říkají, že jsou umírnění, že jsou Bílé přilby (civilní ochrana v Aleppu), nejde tu o jména,” prohlásil Asad.

Válečné zločiny popřel

Obvinil také „teroristy”, že „okupují” hlavní zdroj vody pro Damašek, a řekl, že armáda musí tuto oblast vybojovat zpět.

Ačkoli v Sýrii od 30. prosince platí příměří, z okolí Damašku jsou hlášeny boje. Jde právě o oblast vodního zdroje pro hlavní město.[celá zpráva]

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Obvinění týkající se válečných zločinů, které jsou Asadovu režimu připisovány a k nimž patří mučení vězňů, shazování barelových bomb na civilisty či bombardování nemocnic, syrský prezident popíral.

„Kdybychom takové věci dělali, neměli bychom podporu, já bych nebyl prezidentem, nebyla by už ani vláda. Dokázali jsme odolávat po celou válku, protože jsme měli lidovou podporu. Tu nemůžete mít, jestliže zabíjíte občany. Takže je to celé pohádka,” řekl.

Odchod leda po ústavních změnách 

Ještě před poskytnutím rozhovorů pro média řekl Asad francouzským zákonodárcům, kteří ho navštívili v Damašku, že je optimistický ohledně mírových rozhovorů naplánovaných na leden do Kazachstánu, i když podle syrského prezidenta zatím není jasné, kdo na nich bude zastupovat opozici. Vyloučil ale jednání s teroristickými skupinami.

V rozhovoru pro média na dotaz, zda je vláda připravena jednat v Kazachstánu také o jeho setrvání ve funkci prezidenta, řekl: „Ano, ale moje funkce je dána ústavou. Jestliže chtějí jednat o tom, musejí jednat o ústavě.”

Ústavní záležitosti podle něj musejí být předloženy ke schválení v referendu a o tom, kdo bude prezidentem, rozhodnou prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám