Hlavní obsah

Další ústup Islámského státu. Irácké jednotky v Mosulu dosáhly řeky Tigris

Mosul

Irácké elitní jednotky, které z rukou Islámského státu osvobozují Mosul na severu země, se poprvé dostaly až k řece Tigris. Ta město rozděluje na dvě části. Podle agentury AFP o tom informoval armádní mluvčí Sabáh an-Norman.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Příslušník irácké armády ve východním Mosulu.

Článek

„Protiteroristické síly kontrolují východní část čtvrtého mostu na Tigrisu,“ informoval agenturu AFP an-Norman. Informaci později potvrdil také Abdulamir Džaralláh z iráckého generálního štábu.

Operace s cílem dobytí jedné z posledních bašt Islámského státu začala 17. října minulého roku. Od té doby už se podařilo dobýt většinu východní části města. Západní, která je sice menší, ale hustěji obydlená, stále kontrolují teroristé.

Po posledních dvou měsících, kdy v Mosulu panovala patová situace, se iráckým speciálním silám podařilo před více než týdnem obnovit postup a proniknout do čtvrtě Mísák a ovládnout průmyslovou zónu. [celá zpráva] Nyní už jsou i u řeky Tigris.

Dvě stě tisíc budov

Dobývání města je vzhledem k jeho rozloze a struktuře složité a zdlouhavé. Americký generál Joseph Martin přirovnal Mosul k Filadelfii. „Je tam 200 tisíc budov. Řekněme, že v každé je šest místností. To znamená, že se musíme vypořádat s 1,2 miliónu místností, u nichž se musíme ujistit, že jsou čisté,“ uvedl Martin. Upozornil, že vojáci musí pečlivě rozlišovat bojovníky od civilistů. A to je v daných podmínkách velmi složitý úkol.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Islámský stát rozsáhlá území na severu a západě Iráku, včetně dříve 1,8 milionového Mosulu, ovládal od roku 2014. Tamní armáda ale od té doby většinu okupovaných míst osvobodila. Mosul je největším okupovaným městem v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám