Hlavní obsah

V Sýrii byl zabit vůdce skupiny napojené na Al-Káidu i představitel Islámského státu

Aktualizováno

Při náletu byl zabit vůdce skupiny Džabhát Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Levanty), což je bývalá Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu. Fronta oznámila, že v pátek zemřel šajch Júnis Šuaíb, který členem rady. Při dalším náletu se podařilo zabít vysokého představitele Islámského státu (IS).

Foto: Ammar Abdullah/File Photo, Reuters

Bojovníci Džabhát Fatah aš-Šám (dříve Fronta an-Nusra)

Článek

Radikálové neuvedli, kde šajch zemřel a zda jde o nový útok, nebo následky staršího útoku z počátku týdne. Ve středu o útoku na vedení fronty informovalo americké velení s tím, že bylo zabito nejméně 25 bojovníků včetně několika vysokých představitelů.

Jako první o náletu informovala už v úterý exilová organizace SOHR s tím, že útok byl proveden u Sarmady ve venkovské oblasti provincie Idlíb a směřoval na budovu, kterou využívalo velení bývalé Fronty an-Nusra. Podle SOHR se podařilo zabít osm velitelů.

Při jiném americkém útoku byla v neděli zasažena kolona vozidel, ve které jel vojenský velitel Fronty abú Umar Turkistání. Podle kurdského serveru ARA News zemřel.

Fronta dobytí Levanty je považovaná za teroristickou organizaci a nevztahuje se na ní příměří uzavřené v Sýrii.

Při náletu na Rakku zahynul představitel IS 

Při náletu mezinárodní koalice pod vedením Spojených států se podařilo 31. prosince zabit v syrské Rakce vysoce postaveného člena Islámského státu Mahmúda Isávího, uvedlo v pátek Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Isáví spravoval finance a zajišťoval cesty islamistů po regionu. Jak poznamenala agentura AFP, jde již o šestnáctého vysoce postaveného muže z IS zabitého v loňském roce. Předtím, než se přesunul do Rakky, působil Isáví v irácké Fallúdži.

„Jeho smrt spolu s dalšími úmrtími vůdci IS, kteří plánovali teroristické útoky, zasadila ránu regionální síti a nutí IS, aby se zaměřil na svou vnitřní bezpečnost," uvedlo americké velení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám