Hlavní obsah

Al-Káida se hádá s Islámským státem, podle jejího šéfa jsou to lháři

Vůdce radikální organizace Al-Káida Ajmán Zaváhrí v nové audionahrávce odsoudil džihádisty z Islámského státu (IS). Zaváhrí je označil za lháře, když vedou propagandu proti Al-Káidě. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Pětašedesátiletý Zaváhrí se ohradil vůči tvrzení vůdce IS Abú Bakra Bagdádího, že Al-Káida odmítá sektářské násilí na šíitech a je připravena spolupracovat s křesťanskými představiteli.

„Tito lháři trvají na svých lžích do té míry, že tvrdí, že neodsuzujeme šíity,“ postěžoval si v nahrávce Zaváhrí a dodal, že s křesťany nehodlá spolupracovat, jen kdysi řekl, že v budoucím islámském chalífátu budou moci existovat.

Podle Zaváhrího by navíc Islámský stát neměl vraždit civilisty. „Několikrát jsem již říkal, aby přestali s výbuchy na tržištích, v šíitských modlitebnách a v mešitách a aby se soustředili na armádní, bezpečnostní a policejní síly a šíitské milice,“ poznamenal.

Zaváhrí také tradičně odsoudil USA, když prohlásil, že muslimové nepokleknou před nikým jiným než před Bohem.

Obecně se soudí, že vůdce Al-Káidy se ukrývá někde v Pákistánu.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Související články

Afghánistán 15 let poté: Tálibán sílí

Minulý týden uplynulo patnáct let, co Spojené státy vypálily první salvu v globálním tažení proti terorismu bombardováním horských úkrytů hnutí Tálibán...

Výběr článků

Načítám