Hlavní obsah

Vánoce v Betlémě, v Iráku a Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory napětí slaví křesťané Vánoce v Palestině i ve válkou zmítaných zemích Sýrii a Iráku. Davy lidí se v sobotu shromáždily k vánočním oslavám v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Oslavy vyvrcholí tradiční půlnoční mší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vánoce v BetléměVideo: Reuters

 
Článek

Vzhledem k tomu, že v oblasti ubylo násilností, očekává se, že do města ležícího na okupovaném Západním břehu Jordánu dorazí mnohem více návštěvníků, poznamenala agentura AFP. V oblasti i tak panují přísná bezpečnostní opatření, palestinská policie prohledávala některé z příchozích.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Návštěvníci v chrámu v Betlémě, na místě, kde panna Marie údajně porodila Ježíše.

Desítky Palestinců i turistů už zaplnily náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně. Ta byla postavena v místě, kde podle tradice Marie porodila Ježíška. „Jsou to mé první Vánoce daleko od domova, ale je to skvělé být v Betlémě,” uvedla jednadvacetiletá americká turistka. I podle křesťana z Jordánska, který dorazil se dvěma dětmi, je atmosféra ve městě skvělá.

Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Palestinský demonstrant v oděvu Santa Klause při střetu s izraelskými policisty.

Křesťané slaví Vánoce v osvobozené Bartalle

Stovky iráckých křesťanů se dnes shromáždily ve městě Bartalla, vzdáleného asi 15 kilometrů východně od Mosulu, které se v říjnu podařilo vytrvat z rukou Islámského státu. Vánoční svátky mohou místní obyvatelé slavit poprvé od roku 2013, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Bezpečnostní orgány hlídají oslavy Vánoc v iráckém města Bartalla.

„Cítíme smutek a zároveň i štěstí,” uvedl místní biskup ještě před konáním vánoční mše v bartallském kostele, který byl během islamistické vlády těžce poškozen.

„Jsme smutní, když vidíme, co se stalo s našimi nejposvátnějšími místy,” dodal s odkazem na poničené sochy a kříže. Na druhou stranu se cítí šťastný kvůli tomu, že se ve městě může uskutečnit první vánoční mše po několika letech.

Islámský stát dal kal křesťanům na výběr, buď přestoupí na islám, nebo zaplatí daň zakát, jinak zemřou. Množství tehdy raději uprchlo do kurdských oblastí Iráku.

Ještě zabere nějaký čas, než se budou moci všichni lidé do města vrátit, v oblasti bylo totiž poškozeno množství budov i infrastruktura. První navrátilici však dávají najevo radost. „Dnešek je nejlepším dnem mého života. Občas jsem si myslela, že se už nikdy nevrátím,” uvedla jedna z místních obyvatelek, která našla dočasné útočiště v kurdském Irbílu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Muž prodává vánoční dekorace v kurdském Irbílu v Iráku.

Po čtyřech letech rozsvítili vánoční strom i v syrském Aleppu, ve kterém teprve v prosinci skončily boje, když vzbouřence porazila vládní vojska podporované ruským letectvem. Libanonská novinářka Sára Abdallahová napsala: „V Aleppu Syřané slaví své osvobození… Proč zde nestojí zástupy západních novinářů, aby o tom informovali?“ Křesťané většinou podporovali vládní režim, protože se obávali sunnitů, mezi nimiž je hodně radikálů.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

V syrské Dúmě u Damašku mají vánoční stromek z nábojnic.

Vánoce však slaví křesťané i v oblastech držených vzbouřenci, jako je Dúma nebo Ghúta.

Reklama

Výběr článků

Načítám