Hlavní obsah

Během letecké kampaně vedené USA proti Islámskému státu padlo 50 tisíc radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Od chvíle, kdy se Spojené státy před více než dvěma lety zapojily do letecké kampaně proti Islámskému státu, bylo zabito údajně již na 50 tisíc islamistických bojovníků. Podle nejmenovaného zdroje z Pentagonu, který citovala agentura Reuters, jde o „konzervativní odhad” americké armády.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Exploze bomb shozených na syrské Kobani

Článek

Množství mrtvých bojovníků podle tohoto zdroje ukazuje, že aktivity Spojených států nesou své výsledky. Islámský stát obsadil rozsáhlá území v Iráku a sousední Sýrii.

Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice, která podniká v obou zemích od léta 2014 letecké údery proti islamistickým cílům. V obou zemích rovněž působí američtí vojenští poradci.

Během leteckých úderů v Iráku i Sýrii se Američanům v minulosti podařilo zabít i několik velitelů takzvaného Islámského státu, ale i dalších radikálních skupin. Naposledy na konci listopadu Pentagon informoval o smrti vysoce postaveného vůdce teroristické sítě Al-Káida abú Afghána Masrího, který byl usmrcen v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám