Hlavní obsah

Statisíce lidí v Mosulu jsou bez vody

Mosul

Statisíce obyvatel iráckého Mosulu mají problémy s přístupem k vodě. O město bojují vládní a provládní síly s Islámským státem. Agentura Reuters v úterý informovala, že při bojích byly poničeny rozvody vody a bez dodávek se ocitlo 650 tisíc lidí. Kdy by mohly být dodávky obnoveny, zatím není jasné.

Foto: ČTK/AP

Irácké armádní síly u Mosulu

Článek

„Opraváři se na místo nemohou dostat, protože se o něj bojuje,“ řekl Reuters člen provinční rady Hussam Abar. Podle agentury je bez vody 15 okresních a předměstských částí.

Mosul se ocitl v naprostém obležení a stále více lidí nemá ani co jíst. „Klíčoví informátoři nám říkají, že chudé rodiny mají potíže získat dostatek potravin,“ potvrdila koordinátorka humanitární pomoci OSN v Iráku Lise Grandeová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajní bojovníci IS střílejí v Mosulu po iráckých vojácíchVideo: Reuters

„Domníváme se, že rodiny, které mají už teď problémy, budou čelit ještě akutnějším potížím. Čím déle osvobození Mosulu potrvá, tím tvrdší budou mít rodiny podmínky,“ dodala Grandeová.

Reuters upozornil na rychle rostoucí počty civilních obětí, už nyní jich je nejméně 800.

Ceny rostou

S ofenzívou, která může trvat ještě několik týdnů a možná měsíců, ve městě dramaticky vzrostly ceny a zřejmě dále porostou. Minulý týden se znovu raketově vyšvihly nahoru poté, co koalice provládních milicí Lidová mobilizace odřízla Mosul od západu, čímž odřízla i trasu významnou pro dodávky.

Potraviny je stále obtížnější sehnat, protože se lidé snaží co nejvíce předzásobit.

Foto: ČTK/AP

Uprchlíci u Mosulu

Mosul je poslední velkou městskou baštou Islámského státu v Iráku. Extremisté ho ovládli předminulý rok, vládní ofenzíva začala před šesti týdny.

Okolo 74 tisíc lidí z Mosulu uprchlo, ale OSN se připravuje na to, že v nastávající zimě se může ocitnout bez střechy nad hlavou více než milión obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám