Hlavní obsah

Ruský MiG z Admirála Kuzněcova havaroval po selhání obou motorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský stíhací letoun MiG-29, který se před týdnem zřítil ve Středozemním moři při pokusu o přistání na palubě letadlové lodi Admirál Kuzněcov, havaroval kvůli náhlému vysazení obou motorů. V pondělí to napsal ruský internetový list Gazeta.ru, podle kterého havárie souvisí i s nasazením nedostatečně vyzkoušené nové verze stíhačky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov

Článek

Admirál Kuzněcov operuje ve východním Středomoří od počátku listopadu. K havárii stíhačky ruské ministerstvo obrany uvedlo jen to, že pilot se úspěšně katapultoval a byl zachráněn a že havárii způsobila technická porucha. Další podrobnosti neuvedlo.

V kabině letounu MiG-29KR podle deníku seděl jeden z nejzkušenějších pilotů, který je současně náčelníkem bezpečnosti letů Severní flotily a má za sebou více než 200 přistání na palubě letadlové lodi.

Server English Russia zveřejnil video, které má nehodu migu zachycovat.

Začalo to přetrženým lanem

Potíže podle listu začaly již tím, že v osudný den jedna z přistávajících stíhaček přetrhla jedno ze čtyř záchytných lan, zpomalující letouny při přistání na palubě. Stíhačku zachytilo další lano, a tak přistání dopadlo dobře, ale přetržené lano se zapletlo s dalším, a tak další adept na přistání musel čekat, než se posádce podaří dát palubu do pořádku. Právě během oblétávání lodi selhaly migu oba motory, kvůli přerušené dodávce paliva. Stroj poté havaroval, když se chystal na přistání. Pilotovi nezbylo, než se katapultovat. [celá zpráva]

"Podle názoru odborníků neměl být MiG 29KR/KUBR ještě zařazen do bojové služby ve Středomoří. Stroj je ve stadiu zkoušek, které mají pokračovat až do roku 2018. Ale operace v Sýrii a historicky první příležitost nasadit do boje palubní letectvo vedly k použití letounu, který ještě nedospěl do potřebného stavu," poznamenala Gazeta.ru.

Výrobce stíhačky se zdržel vyjádření, zatímco vojáci tvrdí, že vše, co o havárii píší média, jsou výmysly: stíhačka přece prošla zkouškami.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Záběr z propagandistického videa Islámského státu

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Admirál Kuzněcov doplul nedávno k syrskému pobřeží a podle ruských médií se má zapojit do útočných akcí v Sýrii. Nynější nehoda podle ruského ministerstva obrany plánované mise letky na lodi nenaruší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám