Hlavní obsah

Islámský stát v Egyptě sťal stoletého duchovního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Odnož Islámského státu v Egyptě oznámila „popravu“ dvou duchovních na Sinajském poloostrově. Jak upozornila agentura AP, extremisté mylně uvedli, že zavraždili kněží, ale ve skutečnosti se jednalo o přední duchovní místních súfistických beduínů. Podle televize Al-Arabíja bylo jednomu z nich sto let.

Fotografie z vraždy zveřejnili extremisté na internetu.

Článek

Radikálové unesli prvního klerika před měsícem, druhého o dva týdny později. Na twitterových účtech podporovatelů Islámského státu se o víkendu objevily fotografie z „popravy“ jednoho z nich.

Stařec navlečený do oranžového převleku vězně na nich klečí v písku, ruce za zády má spoutané a bradu má položenou na kůlu zabodnutém do země. Za ním stojí skupina maskovaných mužů včetně kata s napřaženým mečem. Následující fotografie ukazuje muže bez hlavy.

Podle Al-Arabíje se jednalo o jednoho z předních stařešinů na Sinajském poloostrově, šajcha Sulejmána abú Heraze, uneseného z jeho domu u města Aríš. Stanice uvedla, že mu bylo sto let.

Tři sta údajných členů stane před soudem

Egyptská média mezitím oznámila, že u vojenského soudu stane 292 mužů podezřelých z příslušnosti k Islámskému státu na Sinajském poloostrově. Kromě jiného čelí obžalobě z přípravy atentátu na prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Poprvé se měli extremisté Sísího pokusit zabít před dvěma lety během jeho pouti do Saúdské Arábie a podruhé během jeho průjezdu Káhirou. Ani v jednom případě k atentátu nedošlo.

Buňka, kterou tvoří šest bývalých policistů a jeden zubař, navíc podle žalobců chtěla zavraždit i saúdského korunního prince Muhammada bin Najífa a pět egyptských soudců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám