Hlavní obsah

Turci zadrželi dva Čechy, obvinili je z příslušnosti k teroristům

Novinky, Alex Švamberk
Ankara
Aktualizováno

Dva české občany zadržely bezpečnostní síly na jihu Turecka při nezákonném pokusu překročit tureckou hranici, uvedl ve středu list tamní Daily Sabah. České ministerstvo zahraničí to potvrdilo a dodalo, že muž a žena byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci, za kterou Ankara považuje kurdské milice YPG.

Foto: Victims of War Aid

Markéta Všelichová

Článek

„My jsme tu informaci dostali od turecké policie 13. listopadu, kdy údajně mělo dojít k jejich zadržení na hraničním přechodu Habur mezi Tureckem a Irákem. Pokud tam nějaký cizinec přechází z Turecka do Iráku nebo naopak, tak je podroben poměrně důsledné kontrole. Při kontrole u nich našli materiály, které je nějakým způsobem spojovaly s příslušností k teroristické organizaci,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Victims of War Aid

Miroslav Farkas

„Byli odvezení do Şırnaku, kde jsou v tuto chvíli. Také je vyslechl prokurátor a byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci,“ dodala. Tou organizací mají být syrské kurdské milice YPG, které mají podporu Američanů v boji proti Islámskému státu, Ankara je ale označuje za teroristické.

Farkas a Všelichová

Podle listu byli zadrženi při vůbec první operaci tureckých bezpečnostních sil proti zahraničním bojovníkům YPG. Daily Sabah napsal, že mužem je Miroslav Farkas známý pod bojovým jménem Serxwebun Botan. Údajně měl působit jako ostřelovač. Zadrženou ženou je Markéta Všelichová známá pod bojovým jménem Zelane Botan. Měla prý na starosti logistiku a zdravotní služby a také koordinuje příjezd nových „dobrovolníků - teroristů“ z Evropy do Sýrie. Byla na ně uvalena vazba.

Podle dalšího tureckého listu Hürriyet jsou také obviněni, že organizovali dodávky zbraní pro YPG z Evropy.

Farskas podle Hürriyetu vypověděl, že prodělal výcvik v táboře francouzské Cizinecké legie a v Sýrii působí v řadách YPG od roku 2015. To odpovídá informacím, které tento muž, jenž rok pomáhal na Haiti jako studnař, poskytl českým médiím. List Daily Sabah zmiňoval i výcvik u německých speciálních sil.

Domů se hned tak nedostanou

České úřady se snaží oběma zadrženým pomoci, jak ale uvedla Lagronová, je to obtížné kvůli bezpečnostním opatřením v zemi po údajném pokusu o puč: „Vzhledem k tomu že v Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zamezují v tuto chvíli v okamžitém kontaktu, tak jsme v kontaktu s jejich tureckým právníkem, od kterého máme tyto informace.“

„Naší snahou je jednoznačně na konzulární i diplomatické úrovni docílit toho, aby byli deportováni do České republiky,“ řekla mluvčí, ale naznačila, že to nemusí být hned. „Nebude to asi úplně jednoduché, bude probíhat soud.“

Foto: Repro, Novinky

Zprávu listu Daily Sabah o zadržení dvou Čechu doprovázela i jejich fotografie.

Všelichová o podpoře YPG otevřeně mluvila

Všelichová v českých médiích opakovaně otevřeně hovořila o svých návštěvách syrského Kurdistánu i o tom, jak pomáhá syrským Kurdům z milicí YPG. Ty byly dlouho hlavní silou bojující proti Islámskému státu (IS) na severovýchodě Sýrie a podporují je Spojené státy.

Všelichová se v podobných problémech neocitla poprvé, dodala Lagronová: „Druhá podstatná informace, kterou vám můžu sdělit je, že slečna Všelichová není pro nás neznámá, protože už v létě jsme s ní řešili podobnou situaci, když byla zadržena v severním Iráku, kdy jsme se také snažili, aby se vrátila co nejdříve do České republiky.“

V poslední době postupují milice YPG v rámci zastřešujících Syrských demokratických sil (SDF) na hlavní město IS Rakku, předtím vyhnaly IS z Manbidže a dlouhého pruhu území při turecko-syrských hranicích. Ankara YPG označuje za teroristickou organizaci, protože tyto milice jsou navázané na zakázanou separatistickou tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), které je obecně označována jako teroristická.

Reklama

Výběr článků

Načítám