Hlavní obsah

Jednotka SAS spustila akci „zajmout či zabít“ britské džihádisty v Iráku

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské speciální síly SAS operují v Iráku se seznamem dvou set džihádistů, kteří přišli na Blízký východ z Británie válčit po boku tzv. Islámského státu (IS). Jednotka zvláštního určení má k dispozici zpravodajské zdroje agentur MI5, MI6 i GCHQ a jasný úkol – zajmout nebo zabít. Jak napsal v neděli list The Sunday Times, v případě první varianty předají Brity iráckým úřadům, které je zcela jistě odsoudí k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Podle expertů se SAS obávají „rozptýlení bojovníků z Rakky“ a eventuálního návratu britských džihádistů na území Spojeného království, kde by mohli zakládat další teroristické buňky.

„Navrátilci budou zocelení, brutální radikálové, kteří strávili v přímých bojích měsíce až roky života,“ řekl týdeníku nejmenovaný zdroj.

Podle něj „nová vlna“ z Iráku a Sýrie může představovat zdaleka nejhorší teroristickou hrozbu na britském území.

Zhroucení Mosulu povede k nové taktice

The Sunday Times s odvoláním na zpravodajské zdroje uvedly, že po radikálech pátrá asi stovka specialistů SAS.

Analytici MI5 předpokládají rychlé zhroucení obrany Mosulu, což však nebude znamenat konec IS, nýbrž přechod džihádistů na novou formu taktiky. „Na seznamu je několik set opravdu velmi nebezpečných lidí. Mnozí jsou z Británie a my je musíme chytit, dokud je čas,“ řekl vojenský zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám