Hlavní obsah

Ve zchátralém plaveckém areálu po Saddámovi žijí uprchlíci

Bagdád

Čtrnáct jezídských a křesťanských rodin ze Sindžáru a Ninivské planiny uprchlo před brutalitou Islámského státu do města Sersinku na severu Iráku. Tady žijí ve zchátralém plaveckém areálu, který zde byl postaven v 80. letech za prezidenta Saddáma Husajna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zchátralém plaveckém areálu po Saddámovi žijí uprchlíciVideo: AP

 
Článek

Rodiny tady žijí už dva roky a s nynější ofenzívou proti extremistům v Mosulu ožily jejich naděje na návrat domů.

„Je nám tady celou tu dobu smutnu. Doufáme, že Mosul bude brzy osvobozen a my se budeme moci bezpečně vrátit domů,“ řekl agentuře AP jeden z jezídů.

Radikálové z Islámského státu dopadené příslušníky jeho komunity buď povraždili, anebo zajali, aby jim sloužili. Ženy zneužívají jako sexuální otrokyně.

Oslovený jezíd věří, že se vrátí domů, o ostatních mužích si ale myslí, že je už nikdo živé neuvidí. „Každý má svůj osud,“ prohlásil rezignovaně.

Ofenziva proti Mosulu je nejrozsáhlejší vojenskou operací v Iráku od stažení amerických bojových sil ze země v roce 2011. Očekává se, že potrvá několik týdnů a měsíců. Ve městě, které IS dobyl před dvěma a půl lety, se nachází statisíce civilistů, které může postihnout katastrofa. Panují také obavy z toho, že se šíitští armádní příslušníci a milice budou mstít na sunnitském obyvatelstvu, jak se to dělo i při předchozích ofenzívách.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Jezídové při jedné ze slavností

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Související články

Na bojišti u Mosulu jsou i američtí vojáci

Nejen vládní síly a milice kurdských peršmergů útočí v Iráku na Mosul ovládaný Islámským státem. Na rozdíl od předchozích ofenziv proti městům v područí...

Výběr článků

Načítám