Hlavní obsah

Svět míří do nebezpečnějšího období, než byla studená válka, tvrdí bývalý šéf MI6

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Svět vstupuje do éry, která bude stejně nebezpečná jako studená válka, ne-li dokonce horší, řekl ve středu BBC John Sawers, bývalý šéf britské tajné služby MI-6. Důvodem je, že podle něj Západ nezareagoval na růst síly Ruska a Číny a chybí mu strategie.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf tajsé služby MI6 John Sawers

Článek

„Posouváme se do éry, která je stejně nebezpečná, ne-li nebezpečnější než byla studená válka, protože jsme se nezaměřili na strategické vztahy mezi Moskvou a Washingtonem,“ řekl Sawers.

„To, že nezacházíme s Ruskem a Čínou jako s významnými mocnostmi, nám může způsobit značné škody. Potřebujeme se vyhnout pokračování v cestě, která vede k přímé konfrontaci,“ řekl. Zdůraznil, že problémem je absence jasné strategie ve vztazích s Ruskem, jaká existovala za studené války a která by zajistila stabilitu.

Absence strategické komunikace

Sawers zmínil ukrajinskou krizi, která byla způsobena absencí strategické komunikace. Podle něj Vladimir Putin chybně vnímal signály z Washingtonu a angažoval se na Ukrajině, protože byl přesvědčen, že odvrací Západem podporované povstání.

Domnívá se, že je potřeba, aby Západ uznal, že se poměr sil ve světě změnil, protože vzrostla vojenská síla Ruska i ochota Moskvy ji použít.

Bývalý šéf MI6 také upozornil, že Západ ponechal prázdno v Sýrii. Odmítl však ideu na vytvoření bezletové zóny nad Aleppem, po které volala Francie ve svém vetovaném návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Ve středu si přitom nálety na tržiště v Aleppu vyžádaly podle opozičních organizací na místě 25 obětí. V úterý tam při náletech zemřelo 41 osob.

Vyklizená scéna v Sýrii 

Podle něj by to bylo možné před třemi čtyřmi lety, ale nyní je to už nereálné. „Nemůžete nechat působit síly NATO nebo USA ve stejné operační oblasti jako ruské bez toho, abyste riskovali mezi nimi přímý střet,“ řekl.

Počet možností, jak zasáhnout v Sýrii se podle jeho názoru zmenšil, když se v roce 2013 Západ rozhodl neintervenovat navzdory tomu, že syrský režim nasadil chemické zbraně. „Chemické zbraně použil režim v Damašku proti svým vlastním lidem. Prosazovali jsme tabu na použití chemických zbraní a v tomto případě jsme v tom selhali. Vyklidili jsme scénu a nasunuli se do ní Rusové. To byla jistě chyba,“ prohlásil.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Putin při projevu

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Sawers zkritizoval ale i jednání britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který vyzval k demonstracím před ruskou ambasádou v Moskvě. Zmínil, že je potřeba myslet na diplomaty na britském velvyslanectví v Moskvě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám