Hlavní obsah

Na humanitární konvoj útočili Rusové, tvrdí šéf amerických generálů

– Washington

Vzdušný útok na středisko Červeného půlměsíce a konvoj kamiónů s humanitární pomocí od půlměsíce a OSN vedlo Rusko. Při čtvrtečním slyšení v branném výboru amerického Senátu to řekl náčelník sboru štábů ozbrojených sil USA generál Joseph Dunford, informovala agentura AP. Podle ruské strany je to jen Dunfordův osobní názor a zodpovědnost nesou Američané.

Foto: Reuters

Při útoku bylo zničeno 18 nákladních aut s pomocí a zabito 20 lidí.

Článek

Dunford výboru potvrdil, že v době útoku nad místem přelétaly syrské a ruské letouny. Nejprve uvedl, že zatím není jasné, které z letadel shodilo bomby, ale později na přímý dotaz republikánského senátora Lindseyho Grahama odvětil: „K závěru se ještě nedošlo, ale podle mého soudu to udělali oni.“ Na doplňující otázku, jestli má na mysli Rusy, odpověděl ano.

Nejmenovaní zástupci Pentagonu už dříve řekli médiím, že útočily dva ruské bombardéry Suchoj Su-24. [celá zpráva]

Rusko to popírá a už také odmítlo Dunfordova slova v Senátu. Mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov poznamenal, že Dunfordova výpověď byla jen jeho „osobním názorem“. Upozornil také, že se v inkriminovanou dobu v blízkosti místa útoku vyskytoval i koaliční bezpilotní letoun Predator. Podle Konašenkova mají Američané strach přiznat zodpovědnost za útok.

Rusové hned po útoku, při němž zahynuly dvě desítky lidí, poukazovali na to, že kolem vyhořelých kamiónů s humanitární pomocí nejsou z fotografií patrné krátery po výbuších. Američané argumentovali, že bomba či bomby mohly dopadnout na skladiště Červeného půlměsíce a od nastalého požáru mohla vzplanout parkující auta.

Investigativci ukazují na ruské bomby

Tuto hypotézu nově potvrzují fotografie z okolí i vnitřku skladu zveřejněné investigativní skupinou Bellingcat. Na jednom snímku je v rohu skladištní budovy vidět díra ve střeše a mezi věcmi na zemi leží kovový předmět, který Bellingcat identifikovala jako zbytek tříštivě-trhavé bomby OFAB 250-270.

Bomby se vyráběly už za dob Sovětského svazu a stále se v Rusku vyrábějí. Jejich použití ze strany syrského a ruského letectva v Sýrii bylo už dříve opakovaně zdokumentováno. Letouny, které vyrábějí země NATO, tyto bomby nepoužívají a nemontují se ani na bezpilotní predatory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám