Hlavní obsah

Izrael vydá do USA muže, který prodával americké zbraně do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský nejvyšší soud rozhodl, že může být vydán do USA 65letý Izraelec Eli Cohen obviněný z toho, že Íránu nelegálně prodával vojenské vybavení. Podle agentury AFP to v neděli oznámilo izraelské ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle americké žádosti o Cohenovo vydání on a jeho tři společníci v USA vyváželi části protiletadlových střel Hawk, náhradní díly ke stíhačkám a obrněným vozům a používali k tomu falešné celní deklarace.

Cohen byl podle AFP obviněn, že v letech 2012 a 2013 „dvakrát vyvezl z Izraele do Íránu ... náhradní díly pro stíhačky”.

Írán dosud využívá americké stíhačky F-14 Tomcat, které americké námořnictvo už vyřadilo z výzbroje. Teheránu ale chybějí kvůli dlouhodobému embargu díly na tyto výkonné stroje. Tomcaty, které s úspěchem bojovaly v irácko-íránské válce, byly dodány ještě před Islámskou revolucí za vlády šáhinšáha Rézy Páhlavího.

Spojené státy požádaly o Cohenovu extradici v roce 2014. Jeruzalémský soud jí vyhověl, ale Cohen se proti rozhodnutí odvolal k nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám