Hlavní obsah

Bitva o Mosul se blíží. Islámský stát je stále brutálnější, peníze už nerozdává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácké speciální jednotky zahájily v úterý operaci s cílem získat kontrolu nad městem Kajára. Jeho dobytí by otevřelo cestu k druhému největšímu městu v Iráku Mosulu, který stále ovládá Islámský stát (IS). Na územích, která stále drží, si IS počíná stále brutálněji, uvedla agentury AP.

Foto: Reuters

Iráčtí vojáci u ruského raketometu TOS 1

Článek

„Operace začala za úsvitu a podílí se na ní protiteroristické jednotky spolu s armádou,” uvedl brigádní generál Firás Bašár, který je mluvčím armádních operací v provincii Ninive, kde leží také Kajára, asi 60 km jižně od Mosulu. Ze vzduchu akci podporují letouny západní koalice v čele se Spojenými státy, dodal Bašár.

„Operace pokračuje a dosahuje svých cílů,” řekl mluvčí protiteroristické jednotky Sabáh Numání. „Kajára bude vyčištěna rychle, což posílí naše plány na konečnou bitvu s cílem osvobodit Mosul,” dodal. Vojáci podle něj ve městě spolupracují s ozbrojenými místními obyvateli, což při předchozích operacích nebylo běžné.

Podle starosty Kajáry Sáliha Džuburího uvázlo v oblasti 15 000 civilistů: „Existují plány na distribuci jídla a léků těm, kteří jsou stále ve svých domech a nepodařilo se jim utéct. Pomoc začneme rozdělovat hned po osvobození města.”

IS utahuje šrouby

Přestože Islámský stát ztrácí v Iráku své pozice, na územích, která drží, si počíná stále brutálněji. „V Kajáře se mimosoudní popravy staly běžnou praxí s tím, jak IS stíhá dezertéry a špióny,“ řekl jeden z obyvatel Džardžís Muhammad Hadžádž, který byl mezi tisíci lidmi, jimž se povedlo utéci.

Podle něj jsou bojovníci IS stále nervóznější, jak se dozvídají zprávy o dalších a dalších porážkách: „Hroutí se. Skončili.“

Jak se změnila situace za vlády IS, popsala matka Sabha Chal Salíhová z vesnice Hadždž Alá u Kajáry: „Když poprvé přišli, dávali lidem peníze a jídlo. A to víte, lidi jsou chudí a brali je.“ Dodala, že mladí chlapci se k bojovníkům IS houfně připojovali.

Během doby se však podmínky značně zhoršily, protože oblasti kontrolované IS byly ekonomicky odříznuté od zbytku Iráku. K obtížím přispěly i nálety Američany vedené koalice.

Stále mladší bojovníci

Ozbrojené síly IS jsou přitom závislejší na stále mladších rekrutech. V ulicích Awadži ležící na opačném břehu řeky Tigris hlídkovali běžně třinácti čtrnáctiletí kluci, uvedl jeden obyvatel, když popisoval situaci před osvobozením obce v červenci. Podle něj tehdy IS zabil sedm lidí, kteří se snažili utéci, a jejich těla pro výstrahu vystavil na mostě, aby odradil následovníky.

Svědek také dodal, že při stahování IS také použil obyvatele jako lidské štíty.

Skutečnost, že IS verbuje stále mladší bojovníky bez zkušeností, podle AP svědčí o tom, že mu docházejí síly, veteráni jsou v Mosulu nebo na bojištích v Sýrii a jinde bojují děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám