Hlavní obsah

Krize zažehnána, turecký parlament posvětil dohodu s Izraelem

Ankara

Turecký parlament v sobotu schválil dohodu o normalizaci vztahů s Izraelem, která ukončila šestiletou roztržku a otevřela cestu k plnému obnovení diplomatických vztahů obou států. Parlament dohodu schválil před tím, než se odebral na prázdniny, napsala agentura AP.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Turecká vlajka na ambasádě v Tel Avivu, v pozadí vlajka Izraele

Článek

Šestiletou krizi izraelsko-tureckých vztahů způsobil námořní incident z roku 2010. Izraelské komando tehdy zabilo deset tureckých občanů, kteří byli ve flotile, jež chtěla prolomit námořní blokádu Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

Podle dohody, uzavřené na konci června, se velvyslanci obou zemí se vrátí do Ankary a do Tel Avivu a zároveň Izrael zaplatí 20 miliónů dolarů (asi 477 miliónů Kč) jako odškodné rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua má dohoda pro Izrael "strategický význam" a přispěje ke stabilitě v období neklidu, který panuje na Blízkém výhodě. Turecko se podle něj v dohodě zavázalo, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území.

Do Gazy přes Izrael

Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována. Izrael umožní humanitární dodávky pásmu, ale jen přes své území.

Do palestinského Pásma Gazy dorazily přes Izrael první zásilky pomoci zaslané z Turecka na počátku července.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Turecko pomůže Izraeli získat dvě osoby pohřešované z války s radikálním palestinským hnutím Hamás z roku 2014.

Turecko prý může s Hamásem vyjednat vydání pohřešovaných a také ostatky dvou padlých vojáků. Izrael umožní Turecku budovat v Pásmu Gazy infrastrukturu, elektrárnu a továrnu na odsolování mořské vody. Turecká humanitární pomoc určená pásmu není limitovaná, ale musí procházet izraelským přístavem Ašdod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám