Hlavní obsah

Erdoganovy čistky už zasáhly přes 50 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana po pokusu o puč z minulého týdne pokračuje v rozsáhlých čistkách. Víc než 50 000 lidí bylo zadrženo, vyhozeno z práce nebo alespoň dočasně postaveno mimo službu. Vláda se chystá vyhlásit mimořádná opatření.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

V Ankaře ve středu poprvé od pokusu o převrat z minulého pátku jedná bezpečnostní rada státu i vláda. Erdogan avizoval vyhlášení mimořádných opatření, ale neupřesnil, o co půjde. Už ale naznačil, že by chtěl obnovit trest smrti.

Turecké úřady mezitím ve spojitosti s pokusem o převrat obvinily 99 generálů a admirálů. To je víc než čtvrtina nejvyšších velitelů, upozornila agentura Reuters.

Současně jsou vyšetřováni všichni vojenští soudci a žalobci. Za mřížemi skončilo 6000 vojáků.

Úřady také dočasně zakázaly všem akademikům vycestovat do zahraničí.

Erdoganova vláda pokračuje v čistce nejen ve státním aparátu. V práci skončilo 21 000 učitelů, z nichž mnozí působí na soukromých školách, ale také 15 200 dalších zaměstnanců ministerstva školství.

Zproštěno funkcí bylo také 1577 univerzitních děkanů, 8000 policistů, 1500 zaměstnanců ministerstva financí, 257 úředníků kanceláře premiéra, 30 guvernérů, 2745 soudců a další desítky a stovky zaměstnanců státní správy a samosprávy.

Obviňování USA

Erdogan tvrdí, že puč organizoval 75letý vlivný klerik Fethullah Gülen, který žije čtvrt století v americké Pensylvánii. Ten to popřel. [celá zpráva]

Gülen podle Erdogana vede teroristickou skupinu a USA ho kryjí. Erdogan tímto svým výrokem pobouřil americkou vládu, která se ostře ohradila ústy ministra zahraničí Johna Kerryho, který pohrozil, že by kroky turecké vlády mohly mít následky v rámci NATO, jehož je Turecko členem.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Americký prezident Barack Obama byl mezi prvními, kdo ještě v pátek v noci podpořil Erdoganovu vládu vůči pučistům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám