Hlavní obsah

V Německu žalují tureckého prezidenta kvůli masakrům Kurdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Dvě německé právničky Britta Ederová a Petra Dervishajová podaly jménem federálních i zemských poslanců, lidskoprávních aktivistů, lékařů, vědců, známých osobností a příbuzných trestní oznámení na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Viní ho z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti při operacích proti Kurdům na jihovýchodě Turecka, uvedl v pondělí německý web Tagesschau.

Foto: Profimedia.cz

Město Cizre na začátku března po zásahu tureckých sil

Článek

Podle televize ARD cítily obě právničky „etickou povinnost zasáhnout proti systematickým válečným zločinům v Turecku”.

Jejich trestní oznámení vychází z mezinárodního práva. „Smyslem toho principu je zabránit beztrestnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti bez ohledu na to kde k nim došlo,“ uvádějí právničky v prohlášení.

Trestní oznámení podané federálnímu prokurátorovi v Karlsruhe se týká hlavně operací z počátku roku ve městě Cizre zaměřených proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara stejně jako Evropská unie považuje za teroristickou organizaci.

„Tisíce svědků”

V městě podle dvousetstránkového trestního oznámení zabily turecké bezpečnostní síly 21 civilistů, což podle právniček dokládají svědectví.

V Cizre také bylo nalezeno ve sklepech 178 ohořelých těl lidí, kteří se tam ukrývali před útokem turecké armády, jež použila i dělostřelectvo a tanky. Podle právniček masakr dokumentují výpovědi desítek tisíc svědků.

K trestnímu oznámení na Erdogana se připojili i tři poslanci německé postkomunistické strany Levice a několik nevládních organizací, které se zasazují o pomoc uprchlíkům.

Cílí i na expremiéra a ministra vnitra 

Kromě Erdogana se trestní oznámení týká i bývalého premiéra Ahmeta Davutoglua a bývalého ministra vnitra Efkana Aly i některých komunálních politiků a příslušníků bezpečnostních sil.

Podle ARD není jasné, jak velkou šanci na úspěch bude trestní oznámení mít. Už v roce 2011 podali němečtí právníci a politici trestní oznámení na Erdogana kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Nejvyšší státní zastupitelství ale tehdy vyšetřování zastavilo, protože Erdogan měl jako tehdejší premiér politickou imunitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám