Hlavní obsah

Americká armáda se bojí odříznout bašty Islámského státu od internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

I když vede Pentagon na sítí válku proti Islámskému státu, má strach jej odříznout od internetu, uvedla AFP s odvoláním na tajemníka ministra obrany pro vnitřní obranu a globální bezpečnost Thomase Atkina. Podle něj je potřeba vyvážený přístup, protože lidé mají právo na přístup k internetu, který navíc poskytuje o IS řadu informací.

Foto: 123rf.com

Ilustrační foto

Článek

„V Rakce nebo v Mosulu či kdekoli jinde opatrně vyvažujeme právo na přístup k internetu s nelegálním využitím internetu lidmi, jací jsou v Islámském státu,“ řekl Atkin sněmovnímu výboru pro ozbrojené složky. Zpravodajci také zdůraznili, že to, jak Islámský stát využívá internet, poskytuje hodnotné informace.

Republikánský předseda výboru Mac Thornberry ale vyjádřil znepokojení nad Atkinovým tvrzením, že občané Rakky mají právo na přístup k internetu. Islámský stát totiž jeho prostřednictvím šíří nenávistnou džihádistickou propagandu.

Na síti vede boj proti IS americké velitelství pro válku v kybernetickém prostoru CYBERCOM. Pentagon dosáhl v boji s IS na síti velkých úspěchů, tvrdí zástupce velitele generálporučík Kevin McLaughlin.

Podle listu The New York Times se podařilo CYBERCOM vniknout do sítě a monitorovat chování skupiny a dokonce imitovat nebo měnit vzkazy velitelů, takže vysílají muže do míst, kde je mohou zasáhnout bezpilotní letadla.

Dalším způsobem boje proti serverům IS je přetížení sítě pomocí útoku DOS.

CYBERCOM má nyní 4700 vojáků, ale jejich počet by měl stoupnout v roce 2018 na 6200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám