Hlavní obsah

Šéfem syrské vlády bude muž odpovědný za represe proti civilistům

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad pověřil ve středu dosavadního ministra energetiky Imáda Muhammada Chamíse sestavením nové vlády. Informovala o tom syrská agentura SANA. Od března 2012 je Chamís zařazený na sankčním seznamu EU kvůli podílu na násilném potlačování protestů.

Foto: SANA/Handout , Reuters

Syrský prezident Bašár Asad (na snímku) pověřil sestavením nové vlády Imáda Muhammada Chamíse.

Článek

Chamís se podle EU podílel na sdílené „odpovědnosti za násilné represe režimu proti civilistům“, uvedla AP. V případě Chamíse to bylo za jeho podíl na používání elektrických šoků k trestání odpůrců režimu, napsala ČTK.

V Sýrii se v dubnu konaly parlamentní volby, které podle očekávání vyhrála vládnoucí strana Baas, k níž Chamís patří. Hlasovalo se ve 12 ze 14 provincií. O 250 křesel usilovalo 3500 politiků, významné opoziční strany však volby bojkotovaly, a proto jsou považované ze nereprezentativní.

Chamís nahradí Vaíla Halkího, který stál v čele vlády od roku 2012. Zda by měl být v nové vládě i Halkí, není známo.

Dvanáct nových ministrů

Kabinet má podle ruské televize RT dvanáct nových ministrů, mimo jiné nové ministry energetiky, zdravotnictví a spravedlnosti. Pozice si naopak udrželi ministři zahraničí, vnitra, obrany a financí.

Krize v Sýrii propukla 15. března 2011, když vláda nechala potlačit protesty proti Asadově vládě. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie. Boje si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300 000 obětí.

Chamís byl ministrem energetiky od roku 2011. Od zahájení krize poklesla produkce elektřiny v zemi o polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám