Hlavní obsah

Rusko prý v Aleppu dojednalo příměří, má trvat 48 hodin

– Moskva

Rusko zprostředkovalo osmačtyřicetihodinové zastavení palby v syrském Aleppu (Halabu). Oznámila to agentura TASS s odvoláním na informaci ministerstva obrany. Příměří, dojednané prý z ruské iniciativy, vstoupilo v platnost v noci na čtvrtek.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Trosky nemocnice al-Quds v Halabu zasažené při náletu

Článek

Zpráva ruské agentury neuvádí, mezi kým byl klid zbraní sjednán. Jeho účelem je podle ministerstva obrany „omezit intenzitu ozbrojeného násilí a stabilizovat situaci” v okolí nejlidnatějšího syrského města.

Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ve středu oznámili, že při tvrdých bojích mezi provládními silami, extremisty a rebely v syrské provincii Aleppo (Halab) zahynulo za necelých 24 hodin nejméně 70 bojovníků.

Město Aleppo je rozděleno na část kontrolovanou vládou a část, kterou má pod kontrolou opozice. Operují zde ale i radikálové například z fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu.

V Sýrii bylo v únoru dojednáno příměří mezi vládou a ozbrojenou opozicí, které se ale netýkalo teroristických skupin jako Islámský stát a právě fronta An-Nusra. Od dubna ale klid zbraní prakticky již neplatí ani mezi signatáři dohody kvůli obnoveným bojům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám