Hlavní obsah

Bosenské děti v Sýrii a Iráku jsou časovanou bombou, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území kontrolovaném Islámským státem (IS) v Sýrii a Iráku je více než 80 bosenských dětí, které představují „časovanou bombu” a mohly by být velkým bezpečnostním rizikem, když se vrátí do Bosny. Uvádí to zpráva expertů sarajevské nevýdělečné organizace Atlantická iniciativa, o níž informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Článek

Bosenští muslimové tvoří největší skupinu ze západního Balkánu bojující na straně Islámského státu v Sýrii a Iráku. Vedle nich jsou tam rovněž bojovníci, kteří pocházejí z Kosova, Albánie, Makedonie, Černé Hory a Srbska.

Podle zprávy Atlantické iniciativy odhadovaný počet 188 dospělých bosenských bojovníků během tříletého období do konce loňského roku poklesl na nynějších 91.  Některé z dětí, které do tohoto regionu přišly se svými rodinami, se už připojily k bojovým jednotkám IS.

Podle svědků a sociálních médií chlapci ve věku 13 a 14 let procházejí vojenským výcvikem, než jsou posíláni do bojových oddílů. „Vidíme zcela novou generaci dětí, které vyrůstají na bitevních polích nebo v jejich blízkosti,” cituje Reuters spoluautora zprávy Vlada Azinoviče. „Jsou jako časované bomby pro kteroukoli zemi, v níž mohou skončit,” dodává.

Bosenští muslimové jsou celkově umírnění, ale někteří přijali radikální islám od zahraničních bojovníků, kteří přišli do Bosny během války v letech 1992 až 1995, aby bojovali po boku tamních muslimů proti pravoslavným Srbům a katolickým Chorvatům. Někteří vytvořili ilegální komunity, jež chce umírněná bosenská islámská organizace uzavřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám