Hlavní obsah

Libyjská armáda vyhání Islámský stát ze Syrty. Velitelé utekli do pouště

– Syrta

Libyjské vládní jednotky oznámily, že se jim podařilo osvobodit z rukou Islámského státu část strategického města Syrta na severu země. To se nachází zhruba na půl cesty mezi Benghází a Tripolisem. Jedná se o rodiště někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, které je největší baštou Islámského státu mimo území Sýrie a Iráku. Terorističtí velitelé podle vlády prchli a nechali své bojovníky v obležení.

Foto: Reuters

Vládní jednotky u města Syrta

Článek

Bitva o Syrtu začala už minulý měsíc. Její finální fázi, o níž mluví vláda v Tripolisu, uznávaná Spojenými národy, tento týden zahájily nálety libyjského letectva.

Pozemní armáda do města vstoupila po třech týdnech bojů. Do nich bylo kromě letectva zapojeno i námořnictvo, které ostřelovalo nyní již vládou dobytý přístav.

Mluvčí libyjské armády Muhammad Ghusrí řekl BBC, že velitelé Islámského státu po bombardování a úderu dělostřelecké palby prchli na jih do pouště. Řadoví džihádisté se ale opevnili v centru města a boje pokračují.

Syrta byla pod kontrolou islamistů od konce roku 2014. Od té doby z města utekly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel. Islámský stát postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen Muammar Kaddáfí, připomněla ČTK.

Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti Islámský stát. Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to kabinet požádá. Hovoří se také o možném vyzbrojení libyjských jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám