Hlavní obsah

Irácké jednotky jsou tři kilometry od centra Fallúdže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fallúdža/Manbidž

Irácké elitní protiteroristické jednotky se v pátek přiblížily na tři kilometry centru Fallúdže a upevnily své pozice na jihu města, uvedla AFP s odkazem na iráckého generála Abdalwahába Saadího. Oznámil to na okraji města v dobyté čtvrti Šudadá s tím, že se od zahájení operace podařilo zabít 500 bojovníků Islámského státu (IS).

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Vozidlo iráckých protiteroristických sil na předměstí Fallúdže Šudadá

Článek

„Daíš (arabský akronym pro IS) chtěl bitvu mimo město, ale my jsme postoupili do něj a během osmi dnů jsme ovládli celou tuto oblast,“ řekl generál a ukázal na dvě řídce obývaná předměstí na jihu Fallúdže.

„Naše jednotky jsou tady, 3,1 kilometru od hlavních úřadů v centru,“ řekl s prstem na mapě v tabletu na jedné z tepen na jihu města a s pohledem upřeným k centru dodal: „Dostaneme se tam. Do úplného centra. Během pár dnů. Dnů, ne týdnů.“

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Příslušníci iráckých protiteroristických sil ve Fallúdži

Postup kryje ze vzduchu koaliční letectvo. Reportér AFP slyšel komunikaci s Australanem sloužícím jako letecký návodčí. Po upřesnění, ve které budově byli vidět dva bojovníci Islámského státu, na ni shodilo letadlo bombu.

Operace, jejímž cílem je osvobodit město, byla zahájena 22. května, ale 31. května zastavil postup od jihu protiútok Islámského státu. Až 8. června se podařilo iráckým speciálním silám proniknout na předměstí Šudadá.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Voják irácký iráckých protiteroristických sil ve Fallúdži ve věži Humvee

Ke zpomalení postupu také přispěly obavy o desítky tisíc civilistů ve městě. Saadí ale tvrdí, že se zatím podařilo splnit vytčené cíle: „Od začátku operace bylo zabito před 500 bojovníků Daíše.“

Islámský stát čelí tlaku v Sýrii

Západem podporované Kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) odřízly bojovníky Islámského státu ve městě Manbidž na severu Sýrie od jejich poslední zásobovací trasy do Turecka, uvedla exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. V minulých dnech se SDF podařilo zablokovat silnice vedoucí z města.

Od začátku bojů podle SOHR přišel IS o více než 100 svých lidí, na straně SDF je 20 mrtvých.

IS ale stále drží část hranic s Tureckem a vedlejší silnice, které tam vedou z Rakky. Ty jsou méně bezpečné, než byla silnice z Manbidže, protože leží v oblasti, kde útočí ruská a syrská vládní letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám