Hlavní obsah

Turecká vládní strana má nového předsedu, podporuje prezidentský systém

Ankara
Aktualizováno

Novým předsedou turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) byl podle očekávání v neděli na sjezdu zvolen dosavadní ministr dopravy Binali Yildirim. Během několika dní bude jmenován i premiérem, protože vládu vede vždy předseda nejsilnější strany. Volba Yildirima posílila moc prezidenta.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Binali Yildirim s manželkou na stranickém sjezdu AKP, kde byl zvolen do čela

Článek

Při ve svém předvolebním projevu na mimořádném sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP)  Binali Yildirim řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž dlouhodobě usiluje současná hlava státu Recep Tayyip Erdogan.

Yildirim v projevu nastínil program vlády, kterou povede. Kromě změn ústavy mluvil i o tom, že hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům a že si chce s Evropskou unií vyjasnit její postoj k migrační politice.

Foto: Reuters

Binali Yildirim se svou ženou na mimořádném sjezdu AKP

AKP volila nové vedení poté, co před dvěma týdny na svůj post překvapivě rezignoval dosavadní předseda a premiér země Ahmet Davutoglu. Za jeho odchodem nejspíš stály neshody s hlavou státu, které se týkaly nejen rozsahu nynější armádní ofenzivy proti kurdským povstalcům na jihovýchodě země, ale hlavně změny ústavy posilující pravomoci prezidenta, které požadoval Erdogan. [celá zpráva]

Dosavadní ministr dopravy Yildirim byl jediným kandidátem na post předsedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám