Hlavní obsah

Al-Káida v Jemenu se stahuje z dalších dvou měst

Saná/Kuvajt

Jemenská Al-Káida na Arabském poloostrově se ve čtvrtek začala stahovat ze dvou měst poblíž Adenu. Stažení, které se má obejít bez násilí, vyjednali po asi týdenních rozhovorech s extremisty místní kmenoví vůdci. O řešení konfliktu mezi jemenskou vládou a šíitskými povstalci usilují účastníci rozhovorů, které se konají v Kuvajtu.

Foto: Reuters

Obyvatelé Mukally prohlížejí škody po náletech Saúdské Arábie.

Článek

Odchod ze Zidnžibáru a Džaáru by měl trvat asi týden, uvedla agentura AP. Svědci citovaní Reuters viděli z měst odjíždět několik desítek bojovníků, kteří u sebe měli zbraně.

Stažení bylo vyjednáno poté, co se arabská koalice podporující v jemenské občanské vládě zákonnou vládu, rozhodla bojovat i proti Al-Káidě, která těžila z konfliktu a rozšiřovala území pod svou kontrolou.

V dubnu utrpěla porážku ve východojemenském městě Mukallá, ze kterého se musela stáhnout. Přišla tak podle agentury Reuters o velké množství peněz, denně získávala dva milióny dolarů z daní vybíraných v přístavu a z pašování pohonných hmot.

Jemenská občanská válka propukla v roce 2014, když vzbouření šíitští Húsíové začali postupovat a ovládli hlavní město Saná. Do března loňského roku ovládli většinu velkých měst. Pak se ale do boje zapojila na straně prezidenta koalice vedená Saúdskou Arábií.

Od loňska si konflikt vyžádal šest tisíc obětí. Skoro tři milióny Jemenců musely opustit své domovy. Populaci v zemi ohrožuje hladomor.

Těžce domluvená jednání o příměří jsou ohrožená

OSN domluvila příměří, které platí od 11. dubna. Mírová jednání, která měla začít 21. dubna v Kuvajtu, ale váznou. První kolo se uskutečnilo až v sobotu, uvedl libanonský list The Daily Star.

V neděli z nich odešla vládní delegace, když se dověděla, že povstalečtí bojovníci obsadili základnu Al-Amalika ležící severně od Saná. Ve středu se vládní zástupci vrátili k jednacímu stolu, když bylo dohodnuto, že boje o základnu vyšetří komise pověřená dohledem na příměří.

Vzbouřenci ostřelovali i město Taíz, které obklíčili. Tvrdí, že na vině jsou vládní síly, které v Taízu podněcují násilí, a snaží se tak zablokovat jednání. Na středeční schůzce se obě strany dohodly jen na sestavení pracovních výborů, které budou odděleně jednat o samostatných tématech - o politických otázkách, o bezpečnosti a o osvobození vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám