Hlavní obsah

Srážka vlaků v Bavorsku má další oběť

– Mnichov

Únorová srážka vlaků v Bavorsku má dvanáctou oběť. Šestačtyřicetiletý cestující podle agentury AFP ve středu podlehl zraněním v mnichovské nemocnici. Stalo se tak den poté, co byl zadržen výpravčí, který tragédii podle vyšetřovatelů zavinil. Před havárií hrál hry na mobilu, což mělo rozptylovat jeho pozornost.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Havarované vlaky u bavorského Bad Aiblingu

Článek

Soupravy se srazily 9. února ráno v rychlosti okolo 100 kilometrů na lokální trati mezi Holzkirchenem a Rosenheimem, poblíž lázeňského města Bad Aibling jihovýchodně od Mnichova.

Šlo o nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za čtyři desítky let, které si kromě dvanácti obětí na životech vyžádalo dalších 84 zraněných. [celá zpráva]

Výpravčí nechyboval poprvé

Srážku způsobily dvě chyby výpravčího, který před nehodou hrál hry na mobilu. [celá zpráva]

Nejprve pustil na jednokolejnou trať dva protijedoucí vlaky a poté, co si chybu uvědomil, zadal nesprávnou kombinaci nouzových tlačítek. Strojvedoucí tak nedostali varování.

"Vzhledem k časové souvislosti je třeba vycházet z toho, že pozornost obviněného byla od kontroly křižování vlaků odvedena," uvedli vyšetřovatelé. [celá zpráva]

Foto: Michael Dalder, Reuters

Záchranáři v bavorském Bad Aiblingu, u něhož se čelně srazily dva osobní vlaky.

Devětatřicetiletý výpravčí proto bude čelit obvinění ze zabití dvanácti lidí z nedbalosti a nebezpečných zásahů do provozu železnice.

Podle obžaloby to prý navíc nebylo poprvé, co se výpravčí v pracovní době věnoval něčemu jinému než řízení železniční dopravy. Nelze tedy mluvit o ojedinělém pochybení.

Reklama

Výběr článků

Načítám