Hlavní obsah

Postavíme most přes Rudé moře, slíbily si Egypt a Saúdská Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Saúdskoarabský král Salmán v pátek oznámil, že mezi jeho zemí a Egyptem bude vystavěn most. Most přes Rudé moře podpoří obchod mezi našimi státy, dodal král, který je v současné době na návštěvě v egyptské metropoli Káhiře. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prohlásil, že most bude pojmenován po saúdskoarabském monarchovi.

Foto: Handout, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí hostí saúdskoarabského krále Salmána.

Článek

"Dohodl jsem se s prezidentem Sísím na vybudování mostu, který bude spojovat obě země. Tento historický krok k propojení afrického a asijského kontinentu je změnou, která posune obchod mezi oběma světadíly na dosud nevídanou úroveň," řekl král Salmán.

Návrhy na vybudování mostu mezi Egyptem a Saúdskou Arábií přes Rudé moře byly zveřejněny již několikrát, nikdy však nebyly realizovány. Dřívější odhady ceny projektu se pohybovaly mezi třemi a čtyřmi miliardami dolarů, připomněl zpravodajský server BBC News.

Trasa by mohla vést přes Tiran

Kudy by trasa měla vést, nebylo zveřejněno. Nejužší místo, kde pevniny obou států dělí jen 16 kilometrů, je v Tiranské úžině, zvažovaný most by tak mohl spojovat saúdskoarabský mys Rás aš-Šajch Hámid a egyptský Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově.

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Možná trasa mostu přes Rudé moře mezi Saúdskou Arábií a Egyptem

Trasa by mohla vést přes ostrov Tiran, za nímž začíná Akabský záliv. Ten jako přístupovou cestu do Indického oceánu používají také lodě Izraele. Když Egypt v roce 1967 Tiranskou úžinu zablokoval, stalo se to jednou z příčin vzniku Šestidenní války s dalekosáhlými důsledky pro celou oblast.

Sunnitská koalice 

Saúdská Arábie považuje Egypt za klíčového partnera ve snaze vytvořit koalici spřátelených sunnitských muslimských států proti rostoucímu regionálnímu vlivu šíity vedeného Íránu.

Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Egyptem ale v poslední době poznamenal mírnější postoj egyptského prezidenta Sísího vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Rijád se rovněž snaží získat větší podporu Káhiry pro svou válku proti povstalcům v Jemenu, napsal server BBC News.

Saúdskoarabský král Salmán je v Egyptě na pětidenní návštěvě. Očekává se, že oznámí i další dohody o spolupráci a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám