Hlavní obsah

Libyjská armáda dobyla klíčový přístav v Benghází

Tripolis

Vojenské jednotky podporující mezinárodně uznávanou libyjskou vládu získaly kontrolu nad strategicky významným přístavem ve městě Benghází. Armáda a islamistické skupiny o něj tvrdě bojovaly několik dní. S odvoláním na mluvčího libyjské armády o tom informovala agentura AP.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Provládní jednotky v libyjském Benghází

Článek

Vojáci generála Chalífy Haftara podle armádního mluvčího po dvou měsících dobyli také město Adžedábíja 150 kilometrů jižně od Benghází.

Při střetech v neděli zahynuli tři vojáci a patnáct islamistů. Jednotky generála Haftara ale nyní ovládají přístav, který je klíčový pro zásobování a kudy proudí všem místním znepřáteleným frakcím dodávky zbraní.

Libye je hluboce rozvrácená od povstání v roce 2011 a od léta 2014 má dvě vlády. Za každou z nich stojí různé ozbrojené skupiny, kmeny a milice, z nichž některé se účastnily boje proti bývalému režimu Muammara Kaddáfího.

Mezinárodně uznávaný je jen kabinet a parlament sídlící v Tobrúku na východě země, konkurenční vláda sídlí v Tripolisu.

Právě v Benghází, druhém největším libyjském městě, začalo před pěti lety povstání, které nakonec vedlo ke Kaddáfího svržení. Tady také před dvěma lety začala takzvaná druhá občanská válka, kdy generál Haftar začal své tažení proti islamistům, mezi něž patří i bojovníci radikálního hnutí Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám