Hlavní obsah

Na syrsko-jordánské hranici se tísní další tisíce uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

V odlehlé pouštní oblasti na jihu Sýrie u hranice s Jordánskem se tísní tisíce uprchlíků usilujících o to, dostat se přes hranici. Ve středu to podle agentury AP uvedl mluvčí jordánské vlády Muhammad Momání.

Foto: ČTK/AP

Syrský uprchlík

Článek

V místě je podle něj 12 000 uprchlíků a jejich počet neustále roste. AP podotkla, že ještě minulý měsíc Momání přitom podobný odhad OSN označil za přehnaný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky minulý měsíc upozornil, že počet uprchlíků v oblasti narostl trojnásobně. Téměř všichni se nacházejí u hraničního přechodu Rukban, jen pár kilometrů západně od místa, kde se střetávají hranice Iráku, Sýrie a Jordánska. Zbylí se soustřeďují u přechodu Hadalat asi 90 kilometrů západněji.

Server BBC uvedl, že zřejmě prchají před ruskými nálety.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jordánsko podle vládního mluvčího na své území z bezpečnostních důvodů v současnosti pouští „jen“ 50 až 100 uprchlíků denně. Přednostně jsou přijímány ženy, děti a starší a nemocní lidé.

V Jordánsku se u OSN registrovalo jako uprchlíci 633 000 Syřanů ze 4,39 miliónu, kteří před válkou uprchli do zahraničí. Podle jordánské vlády se jich ale v zemi celkem nachází více než milión.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám