Hlavní obsah

Írán testem rakety porušil rezoluci Rady bezpečnosti, potvrdila OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Teherán

Raketa Emad, jejíž test provedl Írán letos 10. října, byla balistickou raketou schopnou nést jadernou hlavici. Teherán tak porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Dřívější podezření potvrdili experti ve své nové zprávě zaslané členům výboru Rady bezpečnosti OSN, který řeší sankce vůči Íránu.

Foto: Iran tv via Reuters TV, Reuters

Test íránské balistické střely. Ilustrační foto

Článek

"Na základě analýzy a zjištění panel odborníků došel k závěru, že odpálení rakety Emad představuje ze strany Íránu porušení článku 9 rezoluce 1929 Rady bezpečnosti OSN," píše se v důvěrné zprávě, z níž citovala agentura Reuters.

Desetistránkový dokument je datován na 11. prosince.

Spojené státy již bezprostředně po říjnovém testu uvedly, že Teherán nejspíš porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. O úspěšném testu informovalo íránské ministerstvo obrany.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v úterý na dotaz, zda by USA mohly za test na Írán uvalit sankce, odpověděl, že by prezident Barack Obama nestál v cestě, pokud by představitelé dospěli k závěru, že to bude užitečné.

Dolet až 1700 kilometrů

Emad je údajně raketou dlouhého doletu. Podle analytiků jde nejspíš o verzi rakety Šaháb-3 na tekuté palivo, která je v íránské výzbroji od roku 2003, o přibližně shodném doletu 1700 kilometrů.

Nová střela je ale schopna dopravit bojovou hlavici o hmotnosti 750 kilogramů s přesností na 500 metrů, zatímco Šaháb-3 měl přesnost 2000 metrů.

Írán má zakázáno podnikat jakoukoli činnost související s balistickými raketami, které by případně mohly nést jadernou hlavici, nicméně jeho představitelé dali najevo, že tento zákaz budou ignorovat.

Reklama

Související články

Rusko nabídlo Íránu modernizované rakety

Rusko nabídlo Íránu rakety Antej-2500. Ty jsou modernizovanou verzí střel S-300, které Rusové nabízeli původně. Novou nabídku potvrdil v pondělí agentuře TASS...

Výběr článků

Načítám