Hlavní obsah

Žádný stres. Na letišti v Šarm aš-Šajchu vás dál za pár stovek provedou bez kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarm aš-Šajch

Ani přísnější opatření zavedená na letišti v Šarm aš-Šajchu po pádu ruského airbusu na Sinaji neznamenají, že by si egyptští strážci dělali s bezpečnostní situací nějak zvlášť těžkou hlavu. Za úplatek dál klidně nechají turisty bezpečnostní kontroly obejít. Informoval o tom v pátek server listu The Daily Mail.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Turisté procházejí elektronickým rámem na letišti v Šarm aš-Šajchu.

Článek

V oblasti platí zpřísněná bezpečnostní opatření kvůli podezření, že se ruský airbus nad Sinají minulou sobotu zřítil kvůli bombě na palubě. Tisíce britských turistů v letovisku Šarm aš-Šajch nyní čekají na letadlo, které je bezpečně dopraví domů.

Letištní personál ale nová situace z míry nevyvedla. Jeden strážce nechá v přepočtu za pár stovek turisty projít bez kontrol až k nástupní bráně, další pokuřují nebo hrají hry na mobilu, zatímco by měli sledovat skenery zavazadel.

Za šest stovek nechají zavazadla projít

Britský deník upozornil, že jednoho turistu nechal pracovník letiště obejít všechny kontroly poté, co mu dotyčný zaplatil 150 jordánských dinárů (zhruba 5260 korun). Egypťan a jeho kolegové se prý Britům sami nabízeli a ptali se jich, kdo by chtěl obejít fronty.

Jejich nabídky využili i další. Uvedli, že strážcům zaplatili okolo 15 liber (570 korun) a vyhnuli se všem kontrolám včetně kontroly zavazadel.

Podle Dala Parkyna, který egyptské letovisko s manželkou navštívil v nedávné době, jsou úplatky na letišti v Šarm aš-Šajchu normální. „Prošli jsme letištěm přímo, žádné bezpečnostní brány a bezpečnostní procedury. Vyhnuli jsme se všem frontám. Strážce položil náš kufr na běžící pás a dívka za přepážkou nás odbavila. Moje zavazadlo neprošlo žádným skenerem,“ řekl televizi SkyNews a dodal: „Tehdy nám to připadalo docela zábavné, že se za 20 liber vyhneme všem frontám. Teprve když jsem slyšel včerejší zprávy, uvědomil jsem si, co všechno se mohlo stát.“

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Velvyslanec John Casson uklidňuje britské turisty na letišti v Šarm aš-Šajchu.

Podle egyptských a ruských úřadů je předčasné hodnotit, co způsobilo zřícení ruského airbusu, který se minulou sobotu vracel z Egypta do Petrohradu. Britové a Američané ale mají podezření na bombu. Britové proto pozastavili lety a v pátek začali v omezené míře turisty odvážet. První letadlo odlétlo kolem poledne.

Foto: ČTK/AP

Na odlet z Šarm aš-Šajchu čekají tisíce Britů.

V Šarm aš-Šajchu je okolo 20 000 turistů z Velké Británie. V pátek jich mělo odletět okolo 4000, nakonec ale bude vypraveno jen osm letů namísto původně plánovaných 29. Nervózní dovolenkáře na letišti uklidňuje velvyslanec v Egyptě John Casson.

Lety do Egypta v pátek pozastavilo také Rusko. [celá zpráva]

V egyptském letovisku je také zhruba 200 Čechů, kteří se tam většinou vypravili se zahraničními cestovními kancelářemi.

Zkázu ruského airbusu s 224 lidmi na palubě podle britských zpravodajských služeb zřejmě způsobila bomba. Je několik možností, jak by mohla být nálož do letadla propašována.
Mohl ji tam umístit pracovník letiště, když nakládal do letadla zavazadla. Zástupci britské služby MI6 podle Daily Mailu v té souvislosti na místě vyslýchají zaměstnance. Dotyčný pracovník mohl být podplacen.
Nelze také vyloučit, že na palubě byl sebevražedný útočník. Výbušninu mohl mít na těle, ale nikdo ho nekontroloval, protože dal úplatek a obešel kontroly.
Rovněž je možné, že výbuch způsobila tekutá chemikálie v lahvi od limonády. Svědkové popsali, že letištní kontrola běžně nechávala lidi pronést do letadla limonády a minerálky v lahvích. Tekutiny v takovém množství je přitom zakázáno do letadel nosit, toto omezení bylo zavedeno před pár lety kvůli pokusům odpálit „tekutou bombu” v letadlech nad Atlantikem.
Britové ani nevylučují, že se k letadlu dostal někdo zvenčí. Daily Mail upozornil na pozastavení letů letos v květnu poté, co dírou v plotě okolo letiště prolezl 29letý muž a dostal se až k dveřím letadla na ploše.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám